Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditionellt julstök med Ernst

/
  • Ernst Kirchsteiger julpysslar i

Julen är kommen, hopp tra-la-la-la! Och med den Ernst Kirchsteiger.
Som traditionen bjuder skapar programledaren julstämning och glöggdoftande mys i "Jul med Ernst".
Starten sker på söndag kväll.

Annons

Ernst kommer hem igen till jul. För femte året i rad skapar Ernst Kirchsteiger traditionsenlig julstämning i i TV 4. Det blir glögg, mat, pyssel och julmarknad i tre avsnitt med start på söndag.

– Den här invandrargrabben från Degerfors blir plötsligt identifierad med den här stora helgen. Det är klart att jag är stolt. Det känns speciellt att en två meter lång polsk österrikare får symbolisera så mycket svensk jul. Det är ganska häftigt, säger han och ler.

I årets "Jul med Ernst" reser Kirchsteiger tillbaka till kraftstationen i Värmland som han inredde till sommarhus i "Sommar med Ernst" tidigare i år. Där möts han av ett vinterlandskap i stället för den grönska som omgav platsen sist. Han värmer upp den småkyliga industribyggnaden genom att elda i kaminen, pynta med naturens egna dekorationer och inte minst genom att servera varm glögg med diverse tilltugg.

– Ofta när man bjuder på glögg blir det pepparkakor och saffransbröd, men glögg funkar ihop med förvånansvärt mycket saker, berättar han, och pratar med stor inlevelse om "högoktanig ädelost" och krispiga parmesanchips.

– Sedan har jag en fäbless för Italien, så jag gör i ordning små knyten som man kan stoppa rakt in i huvudet och skölja ner med glögg.

Efter att ha firat jul med tittarna firar programledaren sin egen jul genom att slappna av hemma i Örebro med sin hustru och de två vuxna sönerna. Han pyntar, pysslar, lägger in och bakar ut även i hemmet, men det innebär ingen stress, försäkrar han. Fokus ligger på att umgås och ha mysigt.

– Jag kopplar av när jag lagar mat. Vi bor långt ut på landet och har en ganska avspänd stämning. Det är mer raggsockor än finskor, säger han med ett skratt.

Så vilket är Ernst Kirchsteigers tips för en riktigt fröjdefull jul?

– Satsa på de informella sakerna. Möten med människor, fika en stund, prata vänligt med varandra. För mig är det viktigt.

Mer läsning

Annons