Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolkiens närvaro i "Hobbit"-trilogin

/
  • Martin Freeman, som spelar Bilbo, och Peter Jackson.
  • Cate Blanchett har den enda kvinnliga rollen i

När Peter Jackson gör nio timmar film av en tunn barnbok blir tilläggen många.
Och det märks inte minst i "Hobbit: En oväntad resa", som just nu visas på respektive biografer i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Ö-vik.
Fansen befarar att Jackson våldfört sig på Tolkiens verk, men enligt regissören är allt hämtat från författarens anteckningar.

Annons

Det är en magnifik scen. Alldeles oavsett vad man tycker om att Peter Jacksons nya superhögupplösta filmteknik plockar fram minsta silikonskarv på Ian McKellens stora Gandalf-näsa bultar biosalongens fantasyhjärtan hårt när kameran störtdyker genom Vattnadal. Linsen hittar trollkarlen i samspråk med alvdrottningen Galadriel, halvalven Elrond och den mäktige Saruman. De är det vita rådet och i deras spörsmål skymtas för första gången den spricka som är nära att slita sagolandet Midgård i bitar.

Det är en scen som, vänta lite... inte har någonting att göra med J R R Tolkiens "Hobbiten eller bort och hem igen", den bok som ligger till grund för "Hobbit: En oväntad resa", första delen av Peter Jacksons jättelika filmtrilogi.

Boken är en tunn sak på runt 150 sidor. Av den gör Peter Jackson tre episka filmer som vardera är runt tre timmar långa. Det betyder många nya rollfigurer, scener och intriger, vilket inte är populärt bland Tolkiens hardcore-fans.

Zebastian Hermansson är medlemsansvarig i Midgårdssällskapet Mithlond. När den här texten skrivs har han ännu inte hunnit se "Hobbit" och det är inte utan farhågor han väntar på premiären.

– Att plocka bort någonting kan förklaras med att man inte får plats med allt när man gör en film. Men att stoppa dit skit som inte har där att göra är värre. Då går man ifrån konstverket, säger han.

Onsdagen den 12 december har "Hobbit" biopremiär och på tisdagen höll Peter Jackson och filmens skådespelare presskonferens i London. Många undrade just om filmens förhållande till sin förlaga och Jackson avkrävdes svar på frågan om vilken del av filmen han tror att J R R Tolkien skulle ha tyckt sämst om.

Den frågan passade han till Philippa Boyens, som hjälpt honom med manusarbetet.

– Det är en svår fråga. Tolkien själv sade att han hoppades att hans Midgård skulle få ett eget liv och han nämnde musik, men också, specifikt, drama. Han skulle ha stora problem med mycket, men jag tror att han också skulle ha tyckt om mycket, säger hon och rundar av sitt resonemang med att konstatera fakta:

– Det här är en film, inte en bok.

Peter Jackson får också frågan om hur mycket av tilläggen han själv hittat på och hur mycket han hämtat från Tolkiens övriga verk. Regissören menar att i princip allt kommer från de anteckningar som Tolkien gjorde:

– Som scenen med det vita rådet. Tolkien hade för avsikt att revidera "Bilbo", men hann aldrig göra det. Det vita rådet finns i hans anteckningar i appendixet till "Sagan om konungens återkomst", säger han.

Alla låter sig dock inte lugnas av sådana argument. Fler än 100 håriga hobbit-fötter av silikon gick åt under inspelningen av Bilbos promenad. Men även om den varar nästan tre timmar förekommer bara en kvinna i denna film där sju kilometer tejp krävts för att hålla skäggen på plats. Zebastian Hermansson tycker att Jackson lyckades bra med "Ringen"-trilogin, men trots att Cate Blanchetts Galadriel utgör filmens enda kvinnliga alibi är han inte övertygad om lämpligheten i att skriva in henne i manus:

– Jag är helt för jämställdhet, men om det inte finns några kvinnor i boken kanske man inte ska ta med dem i filmen heller, precis som man inte tar med talande fiskar.

– Rädslan är att det blir en kapitalisering av Tolkiens verk. Att kraven från Hollywood går för långt och Peter Jackson känner att han måste ta med det vackra folket för att möta den breda massan.

Fakta - Filmerna och boken:

• "Hobbit: En oväntad resa" är den första filmen i Peter Jacksons trilogi baserad på JRR Tolkiens barnbok "Hobbiten eller bort och hem igen" som publicerades första gången 1937.

• Berättelsen ger bakgrunden till den historia som återfinns i den betydligt mörkare romantrilogin "Sagan om ringen". Den första boken i sviten publicerades 1954 och filmerna fick premiär vid jul åren 2001-2003.

• Kostnaderna för inspelningen av "Sagan om ringen" uppges ha uppgått till nästan 1,9 miljarder kronor. Filmerna i "Hobbit"-serien blir betydligt dyrare.

• Ursprungligen skulle Peter Jackson göra två filmer. Enligt Hollywood Reporter ska de ha kostat drygt 3,3 miljarder kronor att göra.

• I somras övertalade regissören filmbolaget om att låta om honom göra om projektet till en filmtrilogi. Kostnaden för den tredje filmen beräknas till ytterligare en miljard.

• Inspelningen av den första filmen har tagit 266 dagar och involverat 2 300 människor. 8 900 timmar gick åt till att bygga och riva de miljöer som användes under inspelningen. Totalt användes 11 862 silikonproteser i masker och kostymer. 14 ton silikon gick åt för att göra dem.

Carl Cato /TT spektra

Mer läsning

Annons