Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidsresa med Hedenhös i julkalendern

/

I år måste julen uppfinnas innan det kan bli något firande. Julkalendern handlar om en stenåldersfamilj på besök i nutiden.
"Barna Hedenhös uppfinner julen" sänds i SVT 1 med start den 1 december.

Annons

Sissela Benn, Fredde Granberg, Lotta Tejle och Sten Ljunggren är bara några av de välkända skådisar som dyker upp i rutan i december. Både Fredde och Sissela, som spelar stenåldersföräldrarna Ben och Knota, berättar att de har vuxit upp med Bertil Almqvists böcker om Hedenhös.

– Jag plöjde igenom dem under min uppväxt, så när de frågade om jag ville göra rollen som pappa Ben så var svaret snabbt ja. Skägget och håret hade jag ju redan. Jag är som en stenåldersgubbe i modern tid, säger Fredde Granberg.

Det är 2013 och julen är inte ens påtänkt. Stenåldersfamiljen Hedenhös kraschlandar, med hjälp av magiska gryn, mitt i ett nutida museum där 11-åriga Stella för tillfället bor hos sin stränga farmor. Stella önskar sig innerligt en familj som håller ihop och gör saker tillsammans, eftersom hennes pappa bara bryr sig om sitt jobb. Hon anar inte att ett hisnande äventyr väntar runt knuten.

– Man blir fast i historien. Det händer något hela tiden, berättar Mirjam Kjellman, 12 år, som spelar Stella.

Hon är själv lite av en "Barna Hedenhös"-expert.

– Det är de enda barnböcker som jag har läst i hela mitt liv, så jag gissade ganska snabbt att det skulle handla om Hedenhös redan på audition när de började prata om stenåldern, säger hon.

Sissela Benn, som bland annat är känd från sin egen serie "I Anneli" och "Kontoret" i TV 4, har flera roliga minnen från inspelningen av julkalendern.

– Familjen Hedenhös har en egen liten grotta i frigolit. Vi gjorde ganska många scener där vi låg och sov där inne, på en björnfäll. Det var så mysigt att bara ligga och slagga och gosa med barnen på dagarna.

Hon försäkrar att det kommer att bli en hel del julstämning - trots att julen till en början lyser med sin frånvaro.

– Det är kul att uppkomsten av våra traditioner skildras på ett alternativt sätt. Det blir glögg och dans runt granen, fast i en lite annan form.

Skådisarna flaggar för en känslosam julkalender.

– Det är mycket humor, men läskigt också. Små barn kan nog tycka att det är lite obehagligt. Och så kommer det fällas en och annan tår, säger Fredde Granberg.

Hur hett är det egentligen med "Barna Hedenhös" 2013?

– Inte särskilt hett, tror jag. För de flesta barn blir det nog något helt nytt, vilket är väldigt kul. Men föräldrarna kommer troligen ihåg böckerna.

Fakta/Julkalendern 2013

• "Barna Hedenhös uppfinner julen" baseras på rollfigurer från Bertil Almqvists böcker om familjen Hedenhös, som utspelar sig på stenåldern.

• Årets julkalender utspelar sig i nutid, men med rollfigurer från stenåldern.

• Några av skådisarna är Sissela Benn, Fredde Granberg, Lotta Tejle, Per Andersson, Sten Ljunggren och Björn Gustafsson.

• Regissörer är Oskar Mellander och Jonathan Sjöberg.

• Julkalendern sänds varje dag i SVT 1 och i Barnkanalen från den 1 december till den 24 december. Sändningstiderna är 7.15 och 18.45 på vardagar, och 8.45 och 18.45 på helger.

Johanna Linder/TT

Mer läsning

Annons