Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talman gick då Fem i tolv-rörelsen prisade

/
  • Jason Diakité (Timbuktu) får pris av 5i12-rörelsen, som delas ut av Jasenko Omanovic i Plenum i Riksdagshuset.

Riksdagens talman Per Westerberg (M) markerade mot alla former av uppmaningar om hot och våld när Härnösandsrotade Fem i tolv-rörelsen höll manifestation mot främlingsfientlighet och rasism i riksdagen. Men när väl Jason Diakité, mer känd som artisten Timbuktu, fick pris av rörelsen, valde Westerberg att inte delta.

Annons

Pristagaren skapade debatt förra veckan med sin och hiphop-gruppen Kartellens låt "Svarta duvor och vissna liljor", där bland andra Sverigedemokrater kritiseras och det rappas, i några rader, om att "dunka Jimmie gul och blå".

SD anser att det är en oacceptabel uppmaning till våld mot partiledaren Jimmie Åkesson, i en tid när hot mot politiker beskrivs som ett stort samhällsproblem.

Jason Diakité ville inte svara på frågor från de många journalister som fanns på plats, men tackade, mycket rörd, med ett kortare tal för priset.

Talet var utformat som attack mot rasismen han möter varje dag.

– Jag kräver att få känna mig säker i Sverige. Jag kräver att få tillgång till det arbete som mina meriter berättigar mig, att få tillgång till den bostad som min inkomst räcker till. Jag kräver att få be till den gud jag vill, och älska den person jag vill. Jag kräver friheten att yttra mig, även av dem som inte håller med mina yttringar. Och jag kräver att bli sedd som en del av detta samhället, sa han bland annat i talet.

/TT

Mer läsning

Annons