Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT förändrar Andra chansen

/
  • Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern och Top Cats gick vidare från Andra chansen i år.
  • Melodifestivalens producent Christer Björkman förändrar konceptet i Melodifestivalen.

Andra chansen i Melodifestivalen förändras nästa år.
Det blir färre dueller - allt för att folkets favoriter ska gå till final.

Annons

SVT fortsätter att göra små ändringar i konceptet kring Melodifestivalen. Nu är det klart att Andra chansen kommer att se annorlunda ut i nästa års tävling. I stället för att deltävlingarnas treor och fyror direkt paras ihop i dueller kommer artisterna att få framföra sina låtar i tur och ordning som om det vore en "vanlig" deltävling.

De fyra som får flest röster går vidare till en andra omgång. Där möts ettan och fyran samt tvåan och trean. Vinnarna får finalplatserna.

– Det här gör vi för att vi vill att de fyra mest populära låtarna ska vara de som gör upp om finalplatserna, säger Melodifestivalens producent Christer Björkman till TT Spektra.

I det förutbestämda duellformatet har det ibland hänt att några av de mest populära bidragen ställts mot varandra och därmed har en av folkets favoriter missat finalen.

I år blev Sean Banan den stora förloraren. Trots sammanlagt mer än 75 000 fler röster än blivande finalisten Top Cats i Andra chansen, missade komikern finalen efter förlust i duell mot Thorsten Flinck. Ett liknande fenomen drabbade Carola och Andreas Johnson 2008.

– Vi har inspirerats av idrotten. Där är det ju alltid seedning så att de två bästa inte ska kunna mötas förrän i en final, säger Christer Björkman.

Melodifestivalen 2013 drar igång i Karlskrona den 2 februari. Nästa års Andra chansen avgörs 2 mars i Karlstad.

Mikael Forsell /TT spektra

Mer läsning

Annons