Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svettig inspelning av succéserien "Bron"

/
  • Scen ur andra säsongen av
  • På söndag drar den andra säsongen av

Tv-serien "Bron" har sålts till 131 länder över hela världen. På söndag drar den andra säsongen i gång i SVT.
– Att spela in den var som att springa ett tio mils maraton, säger skådespelerskan Sofia Helin.

Annons

Ett lastfartyg hamnar ur kurs och krockar med Öresundsbrons pelare. Ombord finns svenska och danska ungdomar som har drabbats av en mystisk sjukdom och händelsen blir startskottet för en hänsynslös brottsvåg.

Fallet för återigen samman poliserna Saga Norén (Sofia Helin) och Martin Rohde (Kim Bodnia) i den andra säsongen av SVT-serien "Bron", som har premiär på söndag. När serien börjar är Martin Rohde fortfarande skakad efter att ha förlorat sin son, men Sagas raka rör hjälper honom att komma över den värsta sorgen.

– Vi är som var sin motor för varandra. Sagas möte med Martin är avgörande för att hon ska våga prova nya saker. I honom hittar hon någon som accepterar henne och hon hjälper i sin tur Martin genom att inte vara så medlidsam, säger Sofia Helin.

Hur har Saga utvecklats sedan den första säsongen?

– Hon vågar hela tiden ta större steg i sin utveckling. Hon flyttar bland annat ihop med sin pojkvän, vilket hon aldrig hade vågat göra om hon inte hade träffat Martin.

Att gestalta den egensinniga Saga är ett arbete som tar på krafterna. När Sofia Helin kom hem efter den åtta månader långa inspelningen brast hon till sin egen förvåning i gråt.

– Jag brukar aldrig gråta, men inspelningen kändes som att springa ett tio mils maraton. Saga är så koncentrerad hela tiden och tvingar mig att använda delar av min hjärna som jag inte brukar, säger hon.

I "Bron" brottas Saga och Martin med mord, terrorism och familjetragedier men bakom kulisserna är serien en solskenshistoria. I dagsläget har den sålts till 131 länder och resulterat i två internationella nyversioner, vilket saknar motstycke i svensk tv-historia.

Framgången är något som skådespelaren Kim Bodnia har märkt av.

– Man märker det inte så mycket när man är här i Norden, men när man reser ut i världen så kan folk på gatan plötsligt komma fram och berätta hur mycket de tycker om "Bron". Det är helt otroligt, säger han.

För Sofia Helin har serien inneburit ett annat, mer udda bevis på att tittare har blivit berörda av serien.

– Jag brukar få brev av en kille med Asperger som bor i Norge. Han har säkert skickat 50 handskrivna sidor till mig som handlar om hans liv. Det är som en helt egen, fantastisk värld som han lever i, säger hon med ett skratt.

Tre frågor - Hans Rosenfeldt

Hur känns det att serien har sålts till 131 länder, manusförfattare Hans Rosenfeldt?

– Det är faktiskt helt galet. Jag vet inte hur många länder det finns på jorden, men det känns som om hälften av dem har köpt serien.

Varför tror du att den är så populär?

– Det handlar lite om tur och tajming. Vi hade ögonen på oss i Sverige i och med Stieg Larsson och sedan hade Danmark nått ut med "Brottet" och "Borgen". Precis i den vevan kom "Bron", som dessutom handlar om två starka karaktärer som man vill följa och en värld som känns lite exotisk utomlands.

Hur blir det med den tredje säsongen?

– Allt är inte klart än, men vi har redan börjat skriva på den. Säsongen kommer inte att handla om ett brott som begås över bron (den första och andra säsongen handlar om brott på och under bron, reds anm), eller ens i närheten av den. Vi tänkte att serien är ett så pass väl etablerat varumärke att vi kan kosta på oss att låta historien börja någon annanstans.

Fakta - "Bron"

• "Bron" är en svensk-dansk deckarserie från 2011 som handlar om poliserna Saga Norén från Sverige och Martin Rohde från Danmark som löser brott som har begåtts vid Öresundsbron.

• Serien är skriven av manusförfattaren Hans Rosenfeldt efter idé i samarbete med Måns Mårlind och Björn Stein.

• "Bron" har sålts till 131 länder och förhandlingar pågår med ytterligare 20 länder. Därtill görs nya versioner i både USA (om gränsen till Mexiko) och Storbritannien (om tunneln till Frankrike).

• Serien har vunnit priset Prix Europa i kategorin bästa europeiska tv-serie och var nominerad till Bafta-galan i kategorin bästa utländska tv-serie.

• Den andra säsongen har premiär den 22 september klockan 21.00 i SVT 1.

Karl Dalén/TT

Mer läsning

Annons