Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall först med deckarfestival

/
  • Lotten Glans, Anders Söderlund, Lennart Bergström, Cecilia Dahlbäck, Gunilla Grill, Tomas Melander och Håkan Nordman är deckarentusiasterna bakom festivalen.

En tredagars deckarfest med bokträffar, film och författarsamtal. Med gäster som Åsa Larsson, Jan Mårtensson och Johan Theorin.
Den första svenska deckarfestivalen har skapats - i Sundsvall.

Annons

Det som började med Sjöwall-Wahlöö och Maria Lang är i dag en egen litterär genre och en svensk världsexportprodukt. Men trots "deckarundret" har ingen svensk stad skapat en riktig flerdagars festival - förrän nu.

Föreningen Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall förenar bokhandlare, bibliotekarier och privatpersoner. Syfte: ordna den deckarfest som äger rum den 28-30 oktober.

– I fjol gjorde vi ett test med deckarkväll och det fanns stort intresse, säger Bokias Lennart Bergström.

Bibliotekets bokprat den 28 oktober gästas av författaren Annika Sjögren; kvällens berättarkafé ägnas åt deckare och på tisdagen hålls författarsamtal med Jan Mårtensson. Den stora festkvällen är tisdagen då Johan Theorin, Thomas Bodström, Åsa Larsson med flera samtalar i Stadshuset.

Sherlock Holmes-fantasten Mattias Boström föreläser, och Svenska Deckarakademin är på plats för att tillkänna de nominerade till årets pris för bästa deckare. Med finns Åsa Larsson och kanske Ulla Trenter.

Flera filmer visas: nyinspelningar av Maria Lang- och Holmes-fall samt de klassiska "Mannekäng i rött" från 1958 och "Mannen på taket" från 1976.

Att Sundsvall blev först med att lyfta upp deckarvågen kan verka otroligt. Men enligt bokförlagen är det svårare i de splittrade storstäderna att samla resurser och publik. Och föreningens tanke är att bygga ut festivalen till kommande år.

– Att det bli en Jonas Moström-vandring nästa år kan jag nästan ta gift på, säger ordförande Tomas Melander.

Mer läsning

Annons