Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömstedt tar över efter Skavlan

/
  • Niklas Strömstedt är mån om att hans gäster ska känna sig bekväma i hans program.
  • Lena Philipsson bjöd in sin mångåriga låtskrivarpartner Orup till programmet.
  • Niklas Strömstedt.

Hur mycket kan man dricka och spela enligt Plura? Hur låter det när Lena Philipsson sjunger på småländska?
Det får man reda på när Niklas Strömstedts "Tack för musiken" ersätter "Skavlan" som en av fredagskvällens höjdpunkter i SVT i vinter.
Premiären, med Lena PH, sänds i kväll.

Annons

Annika Norlin, Lars Winnerbäck och Ola Salo. Första upplagan av Niklas Strömstedt egen pratshow gästades av några av Sveriges största artister. Och den gamla GES-stjärnan har fått smak för programledarrollen.

– Jag har en liten journalistgen som åker runt i kroppen, säger Niklas Strömstedt som kommer från en familj med journalister och dessutom är gift med programledaren Jenny Strömstedt.

– Sen tror jag att jag kan ställa en massa frågor som vanliga journalister inte kan göra i det här sammanhanget, eftersom jag har jobbat som låtskrivare och artist själv.

Genom åren har han hunnit samarbeta med de flesta i Sveriges artistelit. Att intervjua gamla kompisar blir nästan oundvikligt. I vinterns program är det bara Darin och Anna Ternheim han inte träffat tidigare.

– Jag ser till att lyssna på allas plattor och går igenom det mesta de gjort. Sen ser jag till att gå ut och äta en ordentligt lång middag med varje artist så att det inte blir första mötet i tv.

Strömstedt vet hur det är att bli utfrågad i rutan och vill inte bjuda på några obehagliga överraskningar under sina intervjuer, eller "samtal" som han föredrar att kalla dem.

– Jag är jättenoga med att de som är med inte ska behöva göra någonting som de får ont i magen av, som det ofta kan vara i tv. Jag tycker att man kan bjuda på sig själv på sina egna villkor i stället.

Inför andra säsongen byter "Tack för musiken" sändningstid från lördag till fredag. Niklas Strömstedt får inte bara den svåra uppgiften att få tittarna att stanna kvar efter "På spåret". Han måste också matcha Skandinaviens populäraste programledare Skavlan, vars pratshow gick i mål med 1,8 miljoner tittare i förra fredagens säsongsavslutning.

– Det är jättekul med den typen av sändningstid. Nu vet ju jag att musikprogram generellt har svårare att få jättehöga tittarsiffror, men det är klart att jag hoppas att "På spåret"-tittarna hänger kvar en timme till.

Sofia Juvel /TT spektra

Mer läsning

Annons