Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömstedt tackar fler artister

/

Niklas Strömstedt fortsätter bjuda in svenska folket till musiknördiga samtal i SVT:s "Tack för musiken".
På fredagskvällen börjar nya säsongen, med ett koppel nya artister.

Annons

I tredje säsongen får han för första gången besök av en rappare: Petter.

– Det var lite spänt i bandet innan vi visste om vi skulle kunna spela hans låtar, säger Niklas.

Ett program där artister pratar musik med en annan artist - formatet skulle kunna te sig exkluderande för en bredare publik. I stället har det blivit en tittarsuccé. Först ut som gäst, den 6 december, är Björn Skifs.

Sedan följer Marie Fredriksson, Amanda Jenssen, Peter LeMarc, Petter och Lisa Miskovsky. Och formatet känns igen.

– Det blir riktigt nördiga musikaliska frågor. Jag tror att tittarna tycker om det. Peter LeMarc har vänt sin gitarr åt fel håll, så det kommer vi till exempel att prata om, avslöjar Niklas Strömstedt.

I år, liksom tidigare säsonger, har han tänkt till ordentligt vid valet av gäster.

– Det är viktigt att ha en bra blandning mellan tjejer och killar. Och sedan får de gärna ha olika typer av uttryck. Det skulle vara lätt att bara bjuda in vita män med gitarr på magen, men det är viktigt att inte hamna där.

En man utan gitarr på magen är rapparen Petter. Hiphop ligger relativt långt ifrån Niklas Strömstedts egen musikstil och eftersom han själv är med och spelar artisternas låtar var det en aning nervöst innan repetitionerna.

– Det gick bra. Rap kanske inte har varit min allra största grej i livet. Men vi skriver båda texter och på Petters senaste platta finns en del sång också.

Hur skulle du vilja förändra programmet om det blir fler säsonger?

– Om jag fick bestämma så gör jag jättegärna det här igen. Man kanske skulle kunna utöka bandet lite och göra programmet lite mer dokumentärt. Fast jag gillar formen som den är, så jag vet inte om det behöver förändras.

Fakta/Niklas om...

...Björn Skifs: "Vi har jobbat ihop flera gånger och känner varandra. Han är vansinnigt musikalisk, han har timing, han är rolig och smart."

...Marie Fredriksson:"Vi har känt varandra i 30 år, så jag vet mycket om henne. Vi pratar bland annat om hur hennes sjukdom har påverkat musikkarriären."

...Amanda Jenssen: "Jag tycker om hennes låtar och hennes sätt att sjunga. Vi skriver mycket i moll båda två, så jag såg fram emot att spela med henne".

...Peter LeMarc: "Jag tjatade på honom ganska länge innan han sa ja. Det var kul att ha honom där. Han var som en heliumfylld, glad ballong."

...Petter: "Det är en utmaning för mig med någon som gör något så annorlunda än det jag sysslar med. Jag tycker om hans senaste platta, där han faktiskt sjunger också och inte bara rappar."

...Lisa Miskovsky: "Jag älskar låten hon skrev till Backstreet Boys, 'Shape of my heart'. Och så är hon en riktigt bra sångerska med eget uttryck."

Johanna Linder/TT

Mer läsning

Annons