Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om Timbuktu i riksdagen

/

Sverigedemokraterna rasar mot artisten Timbuktu och att han ska få pris i riksdagen.
Timbuktu och Kartellen har väckt reaktioner med en låt som angriper SD, där det talas om att "dunka Jimmie gul och blå".

Annons

– Jag förutsätter att även andra partier tycker att det här är märkligt och att de därför inte förärar Timbuktu med sin närvaro. Det här är det som vi har pratat om, inte minst under Expressens kampanj mot våld och hot mot politiker. Det vore konstig logik om man skulle tycka att hot och våld mot en viss politiker är okej, säger Linus Bylund, presschef för SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Jason "Timbuktu" Diakité ska få pris av Fem i tolv-rörelsen vid en ceremoni mot rasism och främlingsfientlighet i riksdagen 4 december. Talman Per Westerberg (M) ska vara med och priset ska delas ut av rörelsens ordförande, riksdagsledamoten Jasenko Omanovic (S).

Omanovic säger att han ska prata med styrelsen och Jason Diakité, men ser för dagen inga skäl att ändra planerna.

– Jason fick priset redan i fjol, men har inte haft möjlighet att ta emot det förrän nu. Han har varit pristagare i ett år redan, säger Omanovic till TT.

– Vi som rörelse har aldrig stått för våld. Hur konstnärer väljer att uttrycka sig kan inte vi påverka, säger han och understryker att Jason Diakité får pris för sitt tidigare engagemang.

Det är låten "Svarta duvor och vissna liljor", som publicerats på SVT:s PSL-blogg, med Timbuktu och hiphopgruppen Kartellen som väckt känslorna. Den innehåller textrader om SD som kan tolkas som hot.

I låten säger Kartellens Sebastian "Sebbe Staxx" Stakset att han hade "lagt dom i koma alla tre" om han hade varit närvarande vid den uppmärksammade järnrörsincidenten i Stockholm 2010 och Timbuktu rappar bland annat "dunkar Jimmie gul och blå".

– Hade jag gått och angripit dem med ett järnrör hade det varit en sak, men jag gör det metaforiskt och svarar på deras hotpolitik, säger Sebbe Staxx till SVT:s "Kulturnyheterna" om låten.

Timbuktu skriver på Twitter att han "alltid tar avstånd från våld" och att han "uttrycker sin ilska i musikalisk form". I ett längre inlägg på Facebook skriver han också att man inte ska hänga upp sitt omdöme på två rader i en låt:

"Ta in helheten. Ta in hela bilden. Tänk på vad som fött känslorna som uttrycks i denna och så många andra låtar" skriver han.

Norska Nobelkommitténs sekreterare Geir Lundestad, som bjudit in Timbuktu till fredspriskonserten i Oslo 11 december säger till SVT:s "Kulturnyheterna" att det inte verkar vara Timbuktus "smartaste låt". Men kommittén kräver inte att artisterna måste anpassa sig efter vissa moraliska ideal.

– Då skulle det inte bli några konserter, säger Lundestad.

Linus Brännström/TT Lars Larsson/TT

Mer läsning

Annons