Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärntät filmvår med dansk snackis

/
  • Joel Kinnaman spelar Robocop i den nya filmen om polisen som blir delvis robot efter en olycka.
  • I april dyker Peter Magnusson och Özz Nujen upp tillsammans i
  • Charlotte Gainsbourg spelar huvudrollen i Lars von Triers redan omtalade
  • Jennifer Lawrence (till vänster) är en av de klarast lysande filmstjärnorna just nu. Under 2014 är hon aktuell i både lurendrejardramat
  • George Clooney regisserar och spelar själv en roll i
  • I maj drar storfilmssäsongen igång som vanligt. Förutom

Dubbelt upp med Peter Magnusson, comeback för "Masjävlar"-regissören Maria Blom och tungt stjärnspäckade Hollywood-rullar.
Men största snackisen under filmvåren blir danske provokatören Lars von Trier.

Annons

Under vårvintern kommer bioutbudet att domineras av den pålitligt publikdragande kategorin animerad storfilm för barn. Från strax före sportlovet fram till påsk blir det premiär för en hel del barn- och familjefilm, som "Frost", "Rio 2", "Tingeling och piratfen" och "Lego - filmen". Dessutom kommer ett svenskt alternativ då "Bamse och Tjuvstaden" går upp den 17 januari.

I mars kommer också nästa kandidat i den heta men, bortsett från "Hunger games", hittills floppartade jakten på "Twilight"-arvtagare; "Divergent". Det är ännu en bladvändare som gjorts till film, om en ung tjej med speciella krafter i en dystopisk värld.

Det kommer också filmer för vuxna. Närmast i tiden, den 10 januari, ligger Martin Scorseses börsdrama "The wolf of Wall street" med Leonardo DiCaprio och Matthew McConaughey. På filmfestivalen i Berlin får George Clooneys nya regiprojekt "The monuments men" premiär. Historien om ett osannolikt gäng soldater som räddar stulna konstverk i andra världskrigets slutskede får svensk biopremiär den 14 februari.

Med namn som Cate Blanchett, Matt Damon, George Clooney och Bill Murray lär den locka folk. En annan stjärntät film är David O Russells ("Du gör mig galen") "American hustle" med Jennifer Lawrence, Amy Adams, Christian Bale och Bradley Cooper.

Huruvida Lars von Triers sexskildringsfrossande "Nymphomaniac" är det mästerverk det spekulerats i återstår att se, säkert är dock att filmen kommer att bli omdebatterad. Men räkna inte med en stor release i Sverige.

– Det finns en storstadspublik men sett till von Triers tidigare filmer brukar det inte bli så mycket besök, säger Per Mårtensson, programchef på SF Bio.

Att den dessutom är fyra timmar med paus gör den svår för biografägare som vill spela så många filmer som möjligt under en dag.

– Den är lite knepig på det sättet. Vi räknar med en mindre release men den kan förstås spelas hos andra än oss också, säger Per Mårtensson.

En som garanterat breder ut sig på biograferna i vår är Peter Magnusson. I februari kommer "Tillbaka till Bromma", där han spelar de tre huvudrollerna själv. Och i april är det dags för fotbollskomedin "10 000 timmar", där han spelar mot Özz Nujen.

"Masjävlar"-regissören Maria Blom är tillbaka med "Hallåhallå", som beskrivs som "en varm komedi om kärlek och uppror i hjärtat av Dalarna" och får premiär i februari. Då blir det även nytändning för klassiska "Robocop" med vår svenska stjärna Joel Kinnaman i huvudrollen.

ENKÄT: DET HÄR SER VI FRAM EMOT 2014

Fredrik Sahlin, filmkritiker SVT:

1. "Nymphomaniac". Fyra timmar existentialism, perversioner och fullt frontal porr. Det låter som Lars von Trier slutligen har kräkts ut hela sitt komplexa psyke på duken. Befinner mig i skräckfylld förväntan.

2. "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron". Pretentiöst underhållande titel på en film som aldrig verkar bli klar men som nog kommer att tävla i Cannes. Ska man tro den inte helt blygsamma regissören kommer den dessutom vinna en Guldpalm.

3. "Gentlemen". Filmatiseringar av favoritromaner brukar ju sällan höja humöret men jag tror ändå att kombon David Dencik och Mikael Marcimain kan gjuta liv i Klas Östergrens gamla sköna skröna.

Karin Svensson, filmkritiker TT:

1. "Hunger games"-trean "Mockingjay" och den svenska romkomen "Kärlek deluxe".

2. Som alltid - den tänkande människans alternativ till Oscarsgalan: brittiska Bafta awards.

3. Allt som har med Tomas Alfredsons och John Ajvide Lindqvists "Bröderna Lejonhjärta" att göra. Sveriges skarpaste filmare har fått 325 miljoner kronor för att filma Astrid Lindgrens mest filmiska bok. Även om det preliminära premiärdatumet (juldagen 2014) kan flyttas fram så får vi förhoppningsvis veta mer om filmen under året. Vi ses i Nangijala!

Miranda Sigander, filmkritiker TT:

1. Hoppas att Roy Andersson hinner bli klar till Cannes med sin "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" och blir uttagen i tävlan. Ur ett reporterperspektiv blir det ju kul om han vinner också!

2. Rymden känns kvalitetssäkrad igen efter "Gravity". Det blir spännande att se vad Christopher Nolan och svenska filmfotografen Hoyte van Hoytema ska hitta på i stjärnspäckade "Interstellar".

3. Filminspelningen av "Den allvarsamma leken" i regi av Pernilla August drar igång under året. Börjar hålla tummarna redan nu för att en av mina favoritromaner blir en lyckad film.

Roger Wilson, filmkritiker och programledare "Kino" i Sveriges Radio:

1. Det som gör mig mest nervös med filmåret 2014 är filmen som är baserad på tv-serien Veronica Mars. Hur ska det gå? Mardrömmen är att återträffen för alla skådespelarna från tv-serien slutar ungefär som Anna Odells "Återträffen". Men jag hoppas fortfarande. Och ber till filmguden innan jag somnar varje kväll.

2. Maria Bloms "Hallåhallå" - om kärlek andra gången gillt i Dalarna. Peppen är mycket, mycket stor.

3. Det gick inte så bra för rebooten av Åsa-Nisse härom året. Nu är det dags för nästa svenska filmklassiker att återuppväckas från de döda. Den nya, uppdaterade Jönssonligan kommer i vilket fall att bli en av det svenska årets största snackisar.

FAKTA - VÅRENS FILMER

Januari

3; "Paranormal activity: The marked ones"

10; "Last stop Fruitvale station", "The wolf of Wall street", "Ilo Ilo", "Delivery man"

17; "Bamse och Tjuvstaden", "Jack Ryan: Shadow recruit", "In a world", "Kärlek deluxe", "Bluebird"

24; "The secret life of Walter Mitty", "Oldboy", "Losers", "Mandela - vägen till frihet"

31; "Frost", "Le weekend", "Nymphomaniac"

Februari

7; "Robocop", "Hallåhallå", "Austenland", "Det förflutna"

14; "One chance", "Lego - filmen", "The monuments men", "Her", "Främling vid vatten", "Only lovers left alive"

19; "Tillbaka till Bromma"

21; "Winter's tale", "All is lost", "American hustle", "Betongnatt"

26; "Tingeling och piratfen"

28; "I, Frankenstein", "En familj", "Yves Saint Laurent", "Boktjuven", "Almanac", "Metalhead"

Mars

3; "Att skiljas"

7; "Stockholm stories", "300: Rise of an empire", "Herr Peabody & Sherman"

8; "The battle of the sexes"

14; "Tommy", "47 Ronin", "Saving Mr Banks", "The selfish giant", "The grand Budapest hotel"

21; "Stretch", "Divergent", "Resan till fjäderkungens rike"

26; "Captain America: The return of the first avenger"

28; "Grace of Monaco", "Noah", "The congress", "Tey", "Devil's due"

April

1; "Pompeii"

4; "10 000 timmar", "Endless love", "Labour day", "Optimisterna"

11; "Non-stop", "Before I go to sleep", "Rio 2- prövar vingarna i Amazonas"

18; "The amazing Spider-Man 2"

25; "The other woman"

Maj

14; "Godzilla"

23; "X-men: Days of future past"

28; "Edge of tomorrow"

30; "Maleficent", "A million ways to die in the west"

Fotnot: Med reservation för ändringar. Listan är preliminär.

Miranda Sigander /TT spektra

Mer läsning

Annons