Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka Stiftelsen intar grannstäder

/
  • Robert Pettersson i spetsen är just nu på Sverige-turné.
  • Robert Pettersson,

Senaste skivan gick in som etta, turnén drar fulla hus och han håller depressionerna i schack.
Under fredagskvällen spelar Robert Petterssons Stiftelsen i Umeå. På lördag gästar de Sundsvall.
– Jag har inte mått så här bra på flera år, säger Stiftelsens Robert Pettersson.

Annons

Ni kan storyn. Vad som började som ett hobbyprojekt med ett gäng gamla polare har resulterat i en debutskiva som sålt dubbel platina och ett minialbum som släpptes i slutet av oktober förra året och gick rakt in på topplistans översta plats.

Singeln "Vart jag än går" har hittills sålt platina sju gånger om och blivit en långkörare på Svensktoppen. Med Stiftelsen har Robert Pettersson fått en andra karriär som utmanar hans framgångar i det storsäljande Takida.

Bandet är nu återigen turnéaktuella. Under fredagskvällen spelar Stiftelsen på Idunteatern i Umeå och på lördag väntar spelning i Sporthallen i Sundsvall.

– Det har varit utsålt på nästan alla gig och publiken blir bara bättre och bättre. Det är få förunnat att komma och spela för folk som kan i stort sett alla texter, säger Robert Pettersson.

Sångaren drar sällan jämt med landets kritikerkår och har mer än en gång hamnat i hetluften. Senast var det låten "Nu får du gå hem" som gav upphov till en hätsk debatt sedan Pettersson blivit anklagad för att ge uttryck för en unken kvinnosyn.

Robert Pettersson skiter i kritiken, han vet varför han skriver musik.

– Jag tog åt mig väldigt mycket förr, men nu har vi en fanbase för Takida och Stiftelsen som är så mycket större än vad någon människa skriver.

Sångaren har länge kämpat mot återkommande depressioner och för ett tag sedan fick han diagnosen bipolär sjukdom. Att turnera hjälper, det är vardagens tristess som är den stora fienden.

– Jag trodde att jag skulle ta väldigt illa vid mig av att få diagnosen, men jag har fått så mycket svar så efter det har det liksom varit bra. Jag vet inte om det är en placeboeffekt, men jag har aldrig varit lyckligare än det här halvåret.

Målsättningen med Stiftelsen var aldrig framgång och Robert Pettersson vill inte göra några utfästelser om bandets framtid. De tänker hålla på så länge det är roligt, men efter turnén blir det paus. Dels för att resten av bandet har jobb att sköta (gitarristen Micke Eriksson har redan tagit ut all semester för att kunna turnera), men också för att Pettersson ska ägna tid åt Takida. Nya skivan "All turns red" släpps den 12 mars och förstasingeln "One lie" är redan släppt.

– Vi har inte släppt en skiva sedan 2011 vilket är ovanligt för vår del, så vi är hungriga, säger Robert Pettersson.

Fakta - Robert Pettersson

• Är: 35-årig sångare, låtskrivare och gitarrist i Takida och Stiftelsen.

• Bakgrund: Karriären startade med Takida som släppte sitt första album "Make you breathe" 2006. Uppföljaren som kom året därpå blev en stor succé och med megahiten "Curly Sue" fick bandet sitt stora publika genombrott. Hittills har det blivit fyra album. Det senaste, "The burning heart", kom 2011. Förra året släppte han skivan "Ljungaverk" med sitt hobbyprojekt Stiftelsen. Skivan har blivit en stor kommersiell framgång och i oktober i fjol följde bandet upp med minialbumet "Dopet".

• Aktuell: Är på turné med Stiftelsen. Under fredagskvällen spelar Stiftelsen på Idunteatern i Umeå och på lördag väntar spelning i Sporthallen i Sundsvall.

Robert Pettersson om...

Bråket kring "Nu får du gå hem": "Trams! Det var riktigt trams. Det roliga är att det är mest tjejer som vill höra låten. De tycker att den är jäkligt rolig, och det är vad det är - en rolig låt, inget annat. Jag var redo att träffas och ta dialogen med de arga debattörerna för att lyssna på deras argument, men när konfrontationen kom från mig försvann de eller lade över ansvaret på någon annan".

Sin bipolära sjukdom: "Jag mår bra och jag har hittat en ny kontaktperson och en ny medicin. Det är som när du har en förkylning i kroppen. Lägger du dig ner och känner efter så bryter den ut, men håller du dig sysselsatt så kan du få bort den. Håll dig sysselsatt, motionera, du kan till och med få vara hyper ibland. Jag blir ju manisk ibland, som en djävla kolibri, med det är bra för arbetet. Det är nog viktigt att inte känna efter för mycket. Det är klart att kommer det en depression så kan man inte stoppa den, då får det hända".

Framtiden för Stiftelsen: "Vi kommer förhoppningsvis att spela in en platta till eftersom det här var ett minialbum, men när det blir det vet jag inte. Vi tar det månad för månad och det gäller även turnerandet som just nu är förbannat skoj".

Carl Cato /TT

Mer läsning

Annons