Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Springsteen öppnar sig i ny bok

/
  • 1975 tar Bruce Springsteens karriär fart på allvar. Då släpper han albumet

För första gången på 25 år samarbetar Bruce Springsteen med en författare som skrivit en biografi om rockikonen.
– Bruce har nått den åldern när han blivit mån om historieskrivningen, säger Peter Ames Carlin.

Annons

Grälen i bandet, bråket om pengar och skilsmässan från filmstjärnefrun. Men också uppväxten i New Jersey, den krokiga vägen till genombrottet, superstjärnelivet som höll på att kväva honom på 80-talet och den allt mer politiskt medvetne familjefadern.

Boken "Bruce", som nyligen kom på svenska, är historien om en av rockhistoriens mest ikoniska personligheter. Men också om en man som länge försökt kontrollera myten om sig själv.

Fast nu lättar 63-årige Bruce Springsteen lite på förlåten för författaren Peter Ames Carlin.

– Han har hållit på i mer än 40 år, en fantastisk karriär som har tolkats och misstolkats av folk med egna agendor. Så han ville nog hitta en noggrann författare utifrån som inte var knuten till honom och som kunde skriva en omfattande bok om honom. Och den personen var jag, säger han.

Springsteens liv och karriär är ganska välkänd för fansen. Men Peter Ames Carlin har kunnat intervjua släkt och vänner, ex-flickvänner och gamla bandmedlemmar och därmed kunnat gräva djupare.

Samtidigt medger författaren att det har varit svårt att veta vad som är sanning och vad som är myter, framväxta och påbyggda genom årtiondena.

– Bruce och hans gäng är duktiga på att skapa myter. Det har passat dem. Och när jag har frågat Bruce om vissa saker har han ibland svarat: "Det är så jag minns det" och ryckt på axlarna.

I boken målas bilden av rockstjärnan som lite mer komplex än man skulle kunna tro. Bruce Springsteen är en arbetarklasshjälte, men samtidigt är det ingen tvekan om vem som är "The Boss". I slutet av 80-talet tvekar han inte att upplösa sitt E Street Band och sparka bandkompisar sedan 20 år tillbaka.

– Är det något som drygt 30 år i psykoterapi gjort med Bruce så är det att han är trygg med den paradoxen, säger Peter Ames Carlin.

– Hela hans värld är skapad så att allt kretsar kring honom. Men å andra sidan vill han inte vara en superstjärna i en bubbla.

Han vill åka till hemstaden Freehold, där han växte upp, och hänga med polarna och vara som vem som helst.

– Och i andra lägen förväntar han sig en närmast kunglig behandling.

Mycket av det kommer från uppväxten där hans farföräldrar som själva förlorat ett barn satte honom på en piedestal.

– Bruce växte upp som en stjärna i sitt hem och har alltid känt sig speciell.

Så varför kommer boken just nu? Peter Ames Carlin tror att Bruce Springsteen insett att han kommit till åren och vill hinna samla sin släkthistoria innan den äldre generationen dör.

Och vi svenskar behöver inte oroa oss. Bruce kommer tillbaka. Han tränar hårt, äter rätt och har fortfarande hungern.

– Se på honom, ser han ut som en kille som är redo att lägga ner? Han ska inte sluta! Showerna kanske kommer att se annorlunda ut ju äldre han blir, men han ska inte sluta, säger Peter Ames Carlin.

Mer läsning

Annons