Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonic tar täten i kartracinggenren

/
  • Sonic the Hedgehog och SEGAs all star-gäng tar täten i kartracinggenren med ett färgstarkt och blixtsnabbt racingspel genom land, luft och hav. Och SEGAs arkadrötter skiner igenom i varje detalj.

Sonic the Hedgehog har de senaste åren stått för en ganska ojämn radda plattformsspel.
Däremot har han tagit mark i en ny kategori spel – kartracinggenren.
Och i nya Sonic All-Stars Racing Transformed är han – tillsammans med andra SEGA-ikoner – i absolut högform.

Annons

Den som spelade konsolspel i skarven 1980 till 90-tal valde obevekligt sida. Antingen var man Nintendo- eller SEGA-fan. Och frågan är om rivaliteten mellan galjonsfigurerna Super Mario och Sonic the Hedgehog blossar upp på nytt i och med Sonic All-Stars Racing Transformed.

För här beger sig Sonic, och en rad andra SEGA-ikoner, sig in på klassisk Mario-mark igen. Spelet är mer än en flirt med karting-genren, som skapades i klassiska Mario Kart och som kopierats av en lång rad spelföretag.

Här har SEGA tittat på Mario Kart 7, där man förutom att köra bil kunde sväva fram genom luften och köra i vatten.

Men All Star Racing Transformed tar det hela steget längre. Här förvandlas farkosterna från bil, till båt, till flygplan och gör det i ultrasnabbt arkadtempo. Och SEGAs arv från spelhallarna skiner igenom i varje detalj.

Sladdsvängarna och kontrollerna är som klippta och skurna från den uppdaterade 00-talsutgåvan av Outrun och bjuder på oförfalskad spelglädje och perfektion.

Skillnaden mellan bil, båt och plan är också betydligt större än i Mario Kart 7 och ger en större variation. Just när du bemästrat sladdsvängarna skjuts du upp i luften och tvingas manövrera i både höjd- och sidled.

Det är färgsprakande och snabbt, med ett karriärläge som rymmer allt från enklare svårighet för de yngsta till rejäla utmaningar för veteranspelare. Och det handlar inte bara om hetsiga lopp, där deltagarna är beväpnade med knasiga vapen, utan om sladdsvängsövningar som ställer höga krav på föraren.

Den ultraläckra grafiken flyter blixtsnabbt utan att hacka. Skärpan och detaljrikedomen är häpnadsväckande och får en att minnas känslan av att spela SEGAs välslipade arkadmaskiner från 1990-talet.

Spelnostalgikern får också en härlig resa utför minnenas allé då vi återser klassiska figurer och miljöer från spel som Crazy Taxi, Jet Set Radio och Super Monkey Ball.

Det är bara att lyfta på hatten och utbrista Sorry Mario, för Sonic och company bjuder på den vassaste kartracingen till konsol just nu. Måhända är det aningen svårt för de yngsta, men för alla andra är det en fantastiskt härlig körupplevelse som borde sätta eld i baken på Nintendos utvecklarteam inför ett eventuellt Mario Kart Wii U.

SPEL: Sonic All-Stars Racing Transformed

Utvecklare: Sumo Digital

Utgivare: SEGA/Pan Vision

Format: Multi

Genre: Kartracing

Ålder: 7+

Betyg: 5/5

JENS HÖGLIN

Mer läsning

Annons