Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musse Pigg & Co gör sig bäst på 3DS

/
  • Epic Mickey 2: The Power of 2 bjuder på ruskigt snygg grafik och läckra animationer, men är lite för krångligt för den allra yngsta publiken.
  • Musse gör sig betydligt bättre i bärbara Power of Illusion, som är ett fristående spel. Här blandas barnvänligt plattformshoppande med klurigt pyssel och pussel. En kul detalj är att förändra banorna med styluspennan.

Musse Pigg är i tillbaka i spelbranschen – ett år efter fjolårssnackisen Epic Mickey.
Och vi har testat uppföljaren The Power of 2 tillsammans med Power of Illusion till 3DS (som är ett helt separat spel).
Om du undrar vilket spel du ska satsa på så har vi svaret.

Annons

Ödelandet – dit man förpassar bortglömda seriefigurer – är slaget i ruiner efter en stor jordbävning. Och som om inte det vore nog dyker den galne doktorn, skurken i Epic Mickey, upp och vill hjälpa innevånarna eftersom han säger sig ha blivit en bättre människa.

Det är så klart dags för Musse Pigg att beväpna sig med sin magiska pensel och reda upp röran. Den här gången gör han det dessutom med en partner – Kalle Kanin (Oswald på originalspråk) så två spelare kan ge sig ut på äventyr tillsammans.

I Epic Mickey 2: The Power of 2 bygger man vidare på konceptet i det första spelet. Det gäller att måla de trasiga världarna i Ödelandet, eller sudda bort oönskade personer och föremål med thinner.

Allt är jättesnyggt iscensatt med delikata animationer (såklart det är ju Disney) och dessutom pratar alla svenska – som det heter på bio.

Därför är det lite synd att man inte gjort spelet mer anpassat för yngre barn. Till skillnad från spel som Lego Star Wars måste man hålla koll på 3D-kameran, vilket min son brottas med tills han inte vill spela mer. Handlingen och uppgifterna är också lite röriga och otydliga, vilket skapar frustration även hos mig.

Det känns helt enkelt som att utvecklarna inte riktigt förstått hur man gör spel för sin unga publik. Därmed inte sagt att Epic Mickey 2 är dåligt.

Det bjuder på en hel del smarta pussel och klurig action, men när det blir för svårt och krångligt tappar spelet styrfart.

Då är det tur för Musse-fansen att Epic Mickey: Power of Illusion finns. För här passar det långsammare tempot och tvådimensionella plattformsvärldarna som hand i handske.

Spelet är besläktat med klassiska 16-bitarsspelet Castle of Illusions – också med Musse i huvudrollen – men med en mer förlåtande svårighetsgrad.

Här använder man i stället Musses magiska pensel till att måla eller ta bort plattformar, hinder och fiender under sin jakt på att befria klassiska Disney-figurer som förhäxats av den onda Mizrabel.

Även om tempot, till en början, kan kännas väl segt så är det här ett underbart pixeläventyr som definitivt är ett av årets bästa barnspel. Underbar grafik, schyssta kontroller och bra mix mellan action, pyssel och klurigheter. En kassaskåpssäker spelklapp för de yngsta.

SPEL: Epic Mickey: The Power of 2

Betyg: 3/5

SPEL: Epic Mickey: Power of Illusions

Utvecklare: Disney Interactive

Utgivare: Disney Interactive

Format: Multi/3DS

Genre: Plattformsäventyr

Ålder: 7+

Betyg: 4/5

JENS HÖGLIN

Mer läsning

Annons