Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: "Sista konsol-generationen?"

Vi har just sett Wii U göra entré och i kulisserna lurar nya Xbox- och Playstation-maskiner.
Frågan är om speljättarnas nya konsoler är den sista generationen vi kommer att se?
För med nya molntjänster och tv-uppkopplade pc:s kan framtiden se mörk ut för spelkonsolen.

Annons

Läser att Valve-grundaren och spelvisionären uttalat sig om en ny generation speldatorer, uppkopplade direkt till teven och att dessa kommer att kunna tävla med prestandan hos nästa generations spelmaskiner.

Valve, som också ligger bakom onlinebutiken Steam, planerar att utveckla skräddarsydda maskiner för spelsyfte – något som mycket väl kan komma att bli slutet för de spelkonsoler vi känner idag.

Och varför inte?

Vardagsrumsdatorer och avancerade molntjänster, där datakraften ligger på nätet, är mycket mer flexibla än dagens stängda konsolmiljöer. Att Steam också lanserat sin egna tv-tjänst är ytterligare ett kraftfullt argument för att en ny tid randas i branschen.

Lyckas man skapa maskiner som är stabila och problemfria, som konsoler, lever speljättarna Nintendo, Microsoft och Sony farligt.

Redan idag finns möjligheter att spela med bärbara enheter på stor skärm och de lär ju knappast bli mindre avancerade med tiden.

Men det ställer också höga krav på hårdvaran. Jag la till exempel ner spelande på pc, eftersom jag tyckte att det blev för dyrt att hela tiden uppgradera min dator för att kunna spela de senaste spelen.

Och det är just den nöten man måste knäcka för att bräda konsolerna. Det måste uppfinnas en standard som fungerar på alla tänkbara format, något som pc-industrin brottats med länge.

Men är det någon som kan få det att fungera så är det Steam, med deras ekonomiska muskler och kunnande.

Frågan är också vad som händer i ett sånt läge då konsolexklusiva spel tvingas göra entre i en spelbransch där alla speltitlar tävlar mot alla i kampen om spelarnas gunst (och plånböcker).

Blir Mario eller Halo lika bra om de tvingas ta hänsyn till en mängd olika kontrolluppsättningar och hårdvarukonfigurationer?

Svårt att säga i dagsläget, men framtiden ligger nog närmare än vad vi vill medge just nu. Jag ser denna framtid komma med viss skepsis, men å andra sidan var jag länge skeptisk till hur spel skulle kunna fungera bra på mobiltelefoner.

JENS HÖGLIN

Mer läsning

Annons