Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Jag har redan börjat fingra på plasten…

Det är otroligt svårt att skriva den här krönikan.
Bredvid mig ligger en osprättad Wii U och glänser.
Men jag får inte skriva om den – än.

Annons

Koncentrationen inför veckans krönika ligger på bottennivå. Jag har nämligen tankarna på annat håll. På stolen bredvid mig ligger en ny och ouppackad Wii U och glänser. Jag vill inget annat än att hoppa över skrivandet och sprätta upp paketet. Men jag har lovat mig själv att inte göra det förrän den här krönikan är klar.

Jag har dessutom skrivit på ett kontrakt att jag inte får avslöja några som helst intryck av den förrän den 30 november, så det är kanske lika bra att den ligger orörd till jag skrivit klart.

Men peppen är som sagt enorm, som den alltid är inför ett nytt konsolsläpp. Och det har blivit några stycken under de tio år jag testat spel. Jag har varma minnen av mitt första möte med Xbox 360 på Microsofts London-kontor, eller första gången jag virdrörde en spegelblank Ps3:a på Nordisk Films högkvarter i Stockholm.

Det är också roligt att tänka tillbaka på privatvisningen av Nintendo DS på E3-mässan i Los Angeles. Den version jag fick testa då såg inte alls ut som den färdiga produkten, utan påminde mer om ett Game & Watch-spel från 1980-talet.

Jag minns även paniken då mitt Wii hamnade på villovägar inför lanseringen. Vi bokade då ett reservexemplar från en butik, i och med att vi visste att trycket skulle vara så stort på butikerna. Recensionen skulle ju ut till varje pris. Som tur var landade spelet på redaktionen i sista minut.

Det är inte konstigt att unboxing-filmer är så populära (alltså filmer där människor packar upp nya teknikprylar för världen att beskåda). Det är ju en alldeles speciell känsla att packa upp alla prylar, strömkablar och annat. Det är nästan som en ritual som förbereder en ny era. Och det är ju precis vad det är.

För Nintendo är det en spännande tid. Man ska följa upp en succékonsol. Förra generationens stora vinnare. Men som när Sony släppte Ps3 är det inte säkert att succén är ett faktum bara för att föregående konsol var marknadsledande.

Hoppsan, det blev visst en krönika ändå. Nästa vecka när du slår upp speluppslaget kommer vi att ha testat det nya underverket, som ligger vid min sida. Jag antar att du är lika spänd som jag på att veta hur Wii U fungerar. Fast jag vet det ganska snart, för jag har redan börjat klösa upp plastomslaget.

JENS HÖGLIN

Mer läsning

Annons