Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handkontrollen visar vägen in i framtiden

/
  • Att spela Nintendos nya WiiU-konsol är en klart annorlunda upplevelse. Kombinationen mellan den fantasifulla touch-kontrollen och den högupplösta grafiken ger en fingervisning om framtiden för tv-spel – ur Nintendos synvinkel.

Nintendos nya konsol Wii U är ytterligare ett bevis på att Kyotoföretaget vill ligga i framkant vad gäller nya spelidéer.
Men det är inte den högupplösta grafiken som är huvudnumret när man tar steget in i HD-eran.
Det är den skärmförsedda handkontrollen som visar vägen in i framtiden.

Annons

Hittills har Nintendos nya konsoler alltid känts självklara. Men det är inte lika lätt att förklara storheten hos Wii U – en konsol som levererar HD-grafik, men som också introducerar en helt ny handkontroll försedd med en stor pekskärm.

Den har alla fysiska knappar man kan önska, levererade i ett skönt ergonomiskt paket, men har också en fullmatad rad av finesser som mikrofon rörelsekänslig gyro och naturligtvis en pekskärm som öppnar för en rad olika funktioner. Det är bara upp till utvecklarna att komma upp med de strålande idéerna.

Och precis som när Wii ritade om kartan sist är det si och så med innovationerna bland tredjepartsutvecklarna. Det är i Nintendos egna spel som funktionerna får skina med full glans.

I New Super Mario Bros U och särskilt i minispelssamlingen Nintendoland får vi ta del av charmigt galna spelidéer som pekar med hela handen mot framtiden.

Även om den skärmkontrollen inte kan mäta sig med iPads höga upplösning så får den fullt godkänt med sin till synes oförstörbara design.

Gränssnittet i operativsystemet är en aning segt men jag gissar att det är något man råder bot på i framtida uppdateringar.

En av funktionerna är att du kan fortsätta spela på den lilla skärmen även om du skulle få konkurrens om teven. Det ska dock sägas att räckvidden är ganska kort, så du får glatt finna dig i att stanna i samma rum som konsolen. Den ersätter inte din 3DS, men det är inte heller tanken.

Grafiskt sett håller man jämna steg, ibland steget före, med konkurrenterna Ps3 och Xbox 360. Visst, deras kommande maskiner lurar i vassen, men jag tror Wii U kommer att räcka ett bra tag. Särskilt med tanke på att handkontrollen är dess starkaste kort.

Oavsett om det handlar om fantasifull kurragömma-lek (där den som har skärmkontrollen ser hela spelplanen), att kunna ha innehållet i sitt vapenförråd på den andra skärmen eller att kunna redigera laguppställningar i Fifa 13 så är känslan lyxig och framåtblickande.

Visst är det ovant med en extra skärm till en början men när funktionen används rätt så är det vansinnigt coolt och spännande. Och har du dessutom redan en Wii kan du fortsätta spela dina gamla spel och använda de handkontroller du redan har till den nya generationens spel.

Fakta - Testade spel

Under testet har vi provat maskinen med följande spel:

New Super Mario Bros. U (se recension på egen sida)

Nintendoland (se recension på egen sida)

SPEL: Ben 10 Omniverse

Utvecklare: Bandai

Utgivare: Namco

Betyg: 3/5

Klassiskt actionspel för flera spelare, med enkla kontroller och hygglig tecknad grafik. Du byter lätt mellan en mängd olika karaktärer, men spelet utnyttjar inte riktigt Gamepaden fullt ut, vilket är synd.

SPEL: Tank!, Tank!, Tank!

Utvecklare: Bandai

Utgivare: Namco

Betyg: 2/5

Har sina rötter i arkadhallarna och bjuder därför på galen pansarvagnsaction för stunden. De simpla kontrollerna gör däremot att spelet inte håller i längden. Dessutom inget onlinläge, vilket hade höjt betyget. Inget förstahandsval.

SPEL: Tekken Tag Team Tornament 2

Utvecklare: Bandai

Utgivare: Namco

Betyg: HHHHI

Höstens fetaste fightingspel. Här med extra allt i form av Nintendofierade extrafunktioner (Mariokostymer och power up-svampar, någon?). Äntligen får vi se en av fightinggenrens giganter på en Nintendoskonsol. Resultatet är sjukt snyggt med rakbladsvass grafik, tighta kontroller och ett härligt djup för den som vill bli en virtuell kampsportsmästare.

SPEL: 30 Great Games Obstacle Arcade

Utvecklare: D3 Publisher

Utgivare: D3 Publisher

Betyg: 1/5

Titeln är klart missvisande. Det här är precis den typ av minispelssamlingar som plågade Wii-formatet. Taskig grafik och brist på roliga idéer är genomgående. 30 bra spel? Nja, snarare en bekräftelse på regeln att kvalitet är bättre än kvantitet.

Fakta - Onlinefunktioner

• Nintendo har tidigare kritiserats för sina bristfälliga onlinefuntioner. Därför gör man ett omtag med Wii U.

• Här är det lättare att hitta spelkompisar online. Communityt Miiverse, där din avatar kan mingla med andra gamers, är en slags community som redan fyllts av teckningar (du kan rita bilder eller skriva med styluspennan) och kommentarer. Du kan till exempel skriva tips och kommentarer direkt från spelen. Det må stå sig slätt mot storheter som Facebook, men är ändå beroendeframkallande i all sin enkelhet.

• Du kan också surfa med hjälp av pekskärmen, vilket fungerar smidigt. Upplevelsen står sig däremot slätt mot riktiga webbläsare på dator.

• För den som vill se på film finns nättjänsterna Netflix och Youtube förinstallerade.

• Spelbutiken känns också modernare än tidigare, med videoklipp, demospel med mer.

• Bakåtkompatibilitet: Wii U kan spela de flesta Wii-spel genom en förinstallerad emulator (program som simulerar en Wii-konsol). Samtliga tillbehör till Wii, som handkontroller och Balansbrädor, fungerar på Wii U och används flitigt även i Wii U-spelen. Ett plus, eftersom du slipper köpa all ny hårdvara igen. Du kan också flytta alla redan köpta Virtual Console-spel till Wii U med hjälp av ett SD-minneskort.

JENS HÖGLIN

Mer läsning

Annons