Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonja Aldén tillbaka där allt började

/
  • Sveriges största julturné firar i år tioårsjubileum och gör hela 46 konserter från Trelleborg i söder till Arjeplog i norr. Ständiga medlemmarna Magnus Johansson och Marcos Ubeda har denna gång med sig Sonja Aldén som gästsångsolist.
  • Magnus Johansson, Sonja Aldén och Marcos Ubeda.
  • Sonja Aldén.
  • Magnus Johansson, Sonja Aldén och Marcos Ubeda.

Kvällen i Ö-vik den 17 februari år 2007 är en kväll Sonja Aldén aldrig kommer att glömma.
Det var då hon fick sitt stora genombrott med Melodifestivalsbidraget "För att du finns" och hennes liv tog därmed en ny vändning.
– Det ska bli enormt kul att komma tillbaka. Jag har enbart goda minnen från Ö-vik, säger sångerskan.

Annons

Sonja Aldén hade förvisso bland annat vunnit musiktävlingen "Schlagerstjärnan" 2004 och tävlat i Melodifestivalen 2006 med låten "Etymon" under artistnamnet Sonya, men det var likväl under lördagskvällen den 17 februari år 2007 som hon fick sitt stora genombrott. Jätteballaden "För att du finns" gick till andra chansen, avancerade sedermera till finalen och hamnade där på en slutlig sjätte plats efter vinnande The Ark.

– Den kvällen, och hela den veckan, i Ö-vik kommer jag aldrig att glömma. Det var en fantastisk tid, så det ska bli riktigt kul att återvända till Ö-vik, säger Sonja Aldén.

Efter 2007 har Aldén bland annat utsetts till "Årets nykomling" på Svensktoppen, vunnit en Rockbjörn i kategorin "Årets svenska kvinnliga artist, släppt tre skivor och turnérat över stora delar av Sverige. Dessutom deltog hon i fjolårets upplaga av Melodifestivalen med låten "I din himmel", som däremot slogs ut direkt vid deltävlingen i Göteborg.

– Det har hänt mycket sedan 2007, men det har samtidigt varit en fruktansvärt rolig resa, säger 34-åringen.

I jul åker Sonja Aldén runt om i Sverige på en omfattande julkonsertturné, vid namn I Juletid, tillsammans med trumpetaren Magnus Johansson och pianisten Marcos Ubeda. De båda utgör fundamentet av I Juletid och gör denna julkonsertturné för tionde året i rad.

– Eftersom det är tioårsjubileum för Magnus och Marcos så har de tagit ut sina favoriter genom åren. Vi kommer att bjuda på fin julmusik och gör allt för att skapa den vackra julstämning som bör infinna sig vid en julkonsert, menar Aldén.

Turnén innefattar totalt 46 stycken konserter och samtliga genomförs med lokala körer. Under onsdagskvällens konsert i Ö-vik uppbackas trion av Motettkören.

– Alla körer får vårt program långt i förväg så alla körer är väl förberedda till när vi dyker upp. Vi repeterar alltid med körerna tidigare på dagen, samma dag som det är konsert, men mer tid finns inte. Men generellt brukar det inte behövas mycket mer tid, eftersom alla körer är så duktiga, säger Aldén.

Under onsdagens konsert framförs många klassiska jullåtar, men även några mer oväntade.

– Bland annat har jag lyckats får med Orsa-låten "Koppången", som jag tycker är otroligt vacker. Den upptäckte jag när jag var på turné med Shirley Clamp och Sanna Nielsen, och har älskat den sedan dess, berättar Aldén.

Efter Ö-viksbesöket väntar en konsert i Nora kyrka, men därefter nalkas julfirande i Karlstad för Sonja Aldén. Efter julkonsertturnéns slut ska Aldén arbeta på en ny skiva.

– Jag ska jobba på mitt fjärde soloalbum och ska spela in under hela våren. Därefter väntar en hel del turnerande i sommar, bland annat med en ny kyrkoturné. Så det är ganska fullt upp just nu, konstaterar Sonja Aldén.

Mer läsning

Annons