Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skivaktuell Orup skriver musikal

/
  • Orup är dubbelt aktuell. Den 25 september kommer nya singlen
  • Popräven Orup släpper ny EP och förbereder sin första soloshow. Den 27 november får julshowen

25 år efter sin solodebut visar Orup inga tecken på att sänka tempot.
Popräven är aktuell med ny skiva, egen julshow och har planer på en musikal.

Annons

Det är 25 år sedan Thomas "Orup" Eriksson skrev in sig i den svenska pophistorien med sitt första, självbetitlade soloalbum. Ingen som var gammal nog att kunna stava till "Trackslistan" på 1980-talet kommer att lyckas tvätta Orups låtar ur hjärnbarken. Med guldfärgad cowboyhatt nedtryckt i nacken parkerade Orup på topplistan under slutet av 1980-talet och början av 90-talet, men listettan "Stockholm" från 1992 är hans senaste.

Den 25 september släpper han den nya singeln "Innan du och jag" och i oktober kommer "Rosenthaler Platz EP" med ytterligare tre nyskrivna spår.

– Jag har egentligen inte så stora förhoppningar, många av mina fans har liksom redan bestämt sig och för dem är mina gamla låtar de största. Jag vet att om jag vill nå riktigt många lyssnare så måste jag skriva låtar åt andra artister, som Linnea Henriksson, säger Orup, som låg bakom sångerskans flitigt spelade "Lyckligare nu" som kom förra året.

Ett tag såg han sina tidigare skivor som ett hinder som han måste ta sig runt när han skrev ny musik. Så är det inte längre. Orup har förlikat sig med att han är en av de svenska 80- och 90-talens största artister och han tänker inte låta det hämma honom. Drivkraften är den samma nu som då, som 54-årig music lover letar han fortfarande efter den ultimata poplåten. Den nya singelns Beatles-doftande ackordbyten är inspirerade av 60-talspop, men producerad för 2010-talet av Kim Wennerström som Orup träffade under arbetet med TV 4:s talangjakt "X factor".

– Grunden i popmusik är densamma och det är därför det inte är särskilt generationsbundet. Produktionen och ljuden är det, men inte själva låtarna. Det är en tröst för mig som aldrig tänker lägga av, säger han med ett skratt.

Orups senaste album "Född i november" kom 2010 och för inbitna fans kan fyra nya låtar verka snålt. Hitmakaren ursäktar sig med att han egentligen aldrig varit en albumartist utan mer en "låtkille". Dessutom har han ont om tid.

– Jag kan inte avslöja någonting ännu, men jag arbetar med en musikal och jag måste vara redo om den får klartecken, säger han.

För den som inte nöjer sig med en ny EP kommer tröst i form av en tidig julklapp. Orup gör i år sin första julshow som soloartist på Grand Hôtel i Stockholm. Under namnet "Klappar och klassiker" uppträder han med ett femmannaband på Grand från den 27 november till 21 december.

– Det blir mer mig än jul. Vi kommer att göra det ganska intimt och låta sången bära mycket. Jag kommer att köra mycket örhängen och mellan två och fyra jullåtar. Sedan blir det så klart några låtar från nya EP:n. Jag hoppas att folk inte blir besvikna på det, men jag är sugen på att spela så mycket låtar som möjligt för jag spelar inte ute så ofta.

Fakta - Orup

• Är: Hans Thomas "Orup" Eriksson, sångare och låtskrivare från Huddinge, söder om Stockholm.

• Tidigare: Slog igenom stort med debutalbumet "Orup" som kom 1988 och innehöll hitlåtar som "Jag bli hellre jagad av vargar" och "Är du redo?". Uppföljaren "Orup 2" kom året därpå och blev en stor framgång. Hittills har det blivit tio album om man räknar "Dubbel" från 2008, som han gjorde tillsammans med Lena Philipsson. Senaste plattan "Född i november" kom 2010.

• Aktuell: Med EP:n "Rosenthaler Platz" som är inspelad i Berlin tillsammans med producenten Kim Wennerström. Uppträder med showen "Klappar och klassiker" på Grand Hôtel i Stockholm 27 november till 21 december.

Carl Cato/TT

Mer läsning

Annons