Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukdomen gav Rikard Wolff en nystart

/
  • Rikard Wolff är aktuell med albumet

En svår lungsjukdom vände upp och ned på Rikard Wolffs liv.
Han tvingades sluta röka, dricka sprit och festa - vilket gav honom tid att ge ut en ny skiva.
– Det är underbart att vakna upp utan att vara bakis, säger han.

Annons

Melodifestivalen, en Dramatenpjäs och en ny skiva. Det har varit ett intensivt år för mannen med den lugna rösten.

– Ett av de roligaste och mest kreativa åren i min karriär, säger Rikard Wolff.

Han sitter i sin lägenhet på Södermalm med utsikt över halva Stockholm. I ena hörnet står en stor, svart flygel och en mikrofon. Det är där han har spelat in "Första lågan" - hans första skiva på tio år med nya låtar.

Inspelningen har skett i hemmet på grund av hälsoskäl. Sångarens tre senaste år har präglats av sjukdomen lungemfysem och under vintrarna har han knappt kunnat vistas ute på grund av andningssvårigheter.

– Jag får inte dricka sprit, inte röka och jag måste lägga mig i tid. När jag spelar måste jag ha en plats där jag kan dra mig undan en timme före konserterna. Allt måste vara väldigt väl förberett, men det har fungerat bra hittills, säger Rikard Wolff och knackar med knogarna mot soffbordet.

På "Första lågan" har låtskrivarna Lisa Ekdahl, Andreas Mattsson, Anna Ternheim, Tomas Andersson-Wij och, lite mer otippat, poppojken Danny Saucedo hjälpt till att skriva text och musik. Rikard Wolff mötte Danny på flyget till inspelningen av TV 4-programmet "Mia på Grötö" och duon klickade direkt.

– Danny, underbara Danny. Det är en rakt av supertrevlig kille som är jättekunnig. Vi diskuterade fransk musik tillsammans och redan innan vi landade i Göteborg sade han att han ville skriva en låt till mig. Jag tycker att resultatet ("Röda luftballong") blev fantastisk.

Hur skiljer sig "Första lågan" från dina tidigare album?

- När jag gjorde min förra skiva kände jag mig sunkig och seg. I dag är jag tio år äldre. Jag har fått möta den här allvarliga sjukdomen och har fått ändra mitt liv fullständigt. Det jag skriver om handlar om att se de jobbiga erfarenheterna som nödvändiga plattformar att stiga vidare från.

Hösten 2013 kommer bli lika intensiv som den gångna våren. "Första lågan" har precis släppts och nu väntar en miniturné med start i Stockholm. Därtill ska Wolff spela titelrollen i Stadsteaterns "Arnold - en kärlekstrilogi" samt bli riddare av franska Hederslegionen, en utmärkelse som han tar emot på franska ambassaden som tack för sina tolkningar av Edith Piaf, Barbara och Jacques Brel.

– Jag ska inte hänga den på toaletten, det är så töntigt att alla ska hänga sina utmärkelser där. Jag vill att de ska synas, säger Rikard Wolff och ser sig om efter en lämplig plats på väggarna.

Tror du att dina ändrade levnadsvanor har hjälpt dig att hålla produktionstakten uppe?

– Numera ägnar jag förmiddagarna åt att arbeta och jag jobbar som bäst då. Under många år slarvade jag så mycket att förmiddagarna gick åt till att sova och hämta mig. Jag var i princip alltid bakis då, och det är så skönt att slippa!

Fakta - Rikard Wolff:

• Född: I Stockholm 1958.

• Bor: På Södermalm i Stockholm tillsammans med sin åttaåriga dotter.

• Bakgrund: Utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Har spelat i flera stora teaterproduktioner i Stockholm genom åren. Blev rikskänd i och med i Colin Nutleys film "Änglagård" från 1992. Gjorde en minnesvärd röst åt lejonet Scar i "Lejonkungen" från 1994 och slog igenom som musiker med skivan "Pojken på månen" från 1995.

• Aktuell: Släppte albumet "Första lågan" den 21 augusti. Spelar i Vitabergsparken i Stockholm (25/8 och 31/8) samt Palladium i Malmö (1/9) och Draken i Göteborg (7/9). Spelar titelrollen i "Arnold - en kärlekstrilogi" på Stadsteatern med premiär 31/10.

Rikard Wolff om...

...Att bli pappa: "Det är helt överraskande, en upplevelse som inte går att föreställa sig på förhand. Det är skönt att det finns sådana hemligheter. Kärleken är en sådan hemlighet, och att dö. Det får man se hur det är någon gång.

...Scar i "Lejonkungen": "Var jag än är kan folk komma fram och viska "Jag dödade Mufasa", haha! Det är så fånigt, men också roligt. Scar är ju en härlig typ, mycket roligare än pappan som är så tråkig att det inte finns på kartan.

...En "Änglagård 4": "Jag pratade med Colin Nutley häromdagen och han sade "Låt oss göra en fjärde 'Änglagård'" och jag bara "Va!? Tycker du inte att jag är för gammal?" Colin svarade "Nej, nej, jag har en briljant idé", haha! Men jag tycker att tre var ett så bra tal och vet inte alls om det blir av.

Karl Dalén/TT Spektra

Mer läsning

Annons