Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjögren tolkar Sinatra i drömprojekt

/

Den 12 december 2015 skulle Frank Sinatra fyllt 100 år.
Det passar Christer Sjögren, på att fira med både turné och hyllningsplatta till Sinatras ära.

Annons

– Det är skönt att kunna säga att ens drömmar fortfarande kan slå in, trots att jag har hållit på så länge och fått göra så mycket, säger Christer Sjögren.

Året var 1953 när Frank Sinatras första och enda turné i Sverige ägde rum. Turnén var allt annat än framgångsrik och på grund av flera motgångar som dålig publikuppslutning och en segdragen förkylning avbröt Frank Sinatra hastigt turnén efter bara sju spelningar.

Men nu, 60 år senare, tar en annan musikalisk jätte, Christer Sjögren, tillfället i akt att hylla Sinatra inför dennes 100-års jubileum.

Med en storbandsplatta och en, som de själva beskriver, glödande show ska Christer Sjögren tillsammans med kapellmästare Anders Berglund och Sandviken Big Band revanschera den misslyckade turnén 1953.

– Det här är en idé som har vuxit fram i 30 år, berättar Christer Sjögren.

Det hela tog sin början 1983 när Christer Sjögren fick en inbjudan av Leif Kronlunds band att sjunga Sinatrasånger.

– Då kände jag wow! Vilken känsla att få sjunga Sinatras fantastiska låtar tillsammans med ett storband.

Snart tog dock Christer Sjögrens resa med Vikingarna fart och det fanns aldrig något läge till att göra något mer av den nyfunna drömmen. Förrän nu, 30 år senare, när Christer Sjögrens dröm äntligen slår in. Och nu vill han bjuda publiken på en "musikalisk resa" i swingens och storbandens tecken.

– Det ska vara en resa som är intressant för både publiken och oss själva. Och jag är så tacksam för att jag får chansen att göra det här, säger han vidare.

I januari, två månader innan turnén, släpps också hyllningsplattan där Christer Sjögren tolkar 13 av Sinatras låtar.

– Jag har valt dem med hjärtat och jag tror det är en ganska bra mix.

Och som en extra krydda på moset har han också blivit inbjuden till New York för att ta en kopp kaffe med Frank Sinatras son, Frank Sinatra Junior.

– Det är via skivbolaget och kom som en verklig överraskning. Jag räknar med att flyga dit i början av nästa år och det är något som jag verkligen ser fram emot, säger Christer Sjögren.

Fakta/Sjögrens Sinatra projekt

• Turné: Christer Sjögren sjunger Sinatra med Anders Berglund och Sandviken Big Band

• Turnéplan: 29/3 Uppsala, 30/3 Västerås, 4/4 Örebro, 5/4 Karlstad, 6/4 Gävle, 9/4 Linköping, 11/4 Kalmar, 12/4 Jönköping, 13/4 Norrköping.

• Skivsläpp: Christer Sjögren sjunger Sinatra, släpps i januari 2014. Låtar som Christer Sjögren valt att tolka innefattar bland annat: "Strangers in the night", "My way", "As time goes by", "It was a very good year", "Nancy", "Fly me to the moon", "Lady is a tramp".

Fakta/Sjögren om Sinatra

• "Han har betytt mycket för mig som inspirationskälla. I sin genre är han nummer ett. Han har en fantastisk förmåga att förmedla sina texter."

• "Han var också en bra skådespelare även om han fick jobba hårt för att slå igenom där. Men för mig är det framförallt som artist och sångare som han har betytt mycket."

Tobias Sahlén/TT

Mer läsning

Annons