Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sitarmästaren Ravi Shankar är död

/

Den indiske sitarmästaren Ravi Shankar har avlidit, 92 år gammal.
Ravi Shankar inspirerade Beatles och populariserade den indiska musiken i västvärlden i slutet av 60-talet.

Annons

Enligt myten stötte George Harrison av en tillfällighet på en sitar under inspelningen av "Beatles"-filmen "Help" 1965, och blev fascinerad av instrumentet. Han kom i kontakt med den då 45-årige Ravi Shankar och började lära sig den ålderdomliga indiska tekniken.

Resten är, som det brukar heta, historia. Nu har en av 60-talets största musikprofiler gått ur tiden.

Ravi Shankar avled på tisdagen på ett sjukhus nära sitt hem i södra Kalifornien efter en längre tids sjukdom.

Tack vare George Harrisons fascination för instrumentet började Beatles använda sig av sitaren, bland annat på låten "Norwegian wood". Men Harrison var inte den förste musikern från väst som fastnade för sitaren.

Redan 1952 samarbetade Ravi Shankar med violinisten Yehudi Menuhin, men det var tack vare Beatles som han blev världsberömd.

Med sina framträdanden på Montereyfestivalen 1967 och på Woodstock 1969 blev Shankar en superstjärna i västvärlden. Men det var en framgång som plågade honom under den senare del av sitt liv.

– Å ena sidan hade jag förmånen att få vara med när samhället förändrades, sade han i en intervju med New York Times 1985. Men det som gjorde mig illa berörd var att så många lyssnade på vår musik när de tog droger. Och jag blev förolämpad av tanken på att vår klassiska musik behandlades som något trendigt, vilket är väldigt vanligt i västvärlden.

Ravi Shankar fick även kritik i hemlandet Indien för att ha blandat upp den indiska musiken med så många västinfluenser. I väst hyllades han däremot som sin musikforms äldre statsman och han belönades med det svenska Polarpriset 1998.

Mikael Forsell/TT Spektra

Mer läsning

Annons