Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Settman sticker ut hakan - premiär på lördag

/
  • Peter Settman sticker ut hakan med nya lördagssatsningen
  • Peter Settman är engagerad när han ska förklara
  • Peter Settman.
  • Peter Settman.

Peter Settman har tröttnat på övertydliga tv-format.
I nya "Settman på plats" vill programledaren att vad som helst ska kunna hända.
– Det finns inget enkelt sätt att förklara programmet, säger han.

Annons

I början av 1990-talet fick Peter Settman sitt stora genombrott på SVT genom "Sommarlov", "Gerilla TV" och "Äntligen måndag". De kaxiga barn- och ungdomsprogrammen producerades då av SVT Växjö.

– Det som var väldigt häftigt med Växjö var att det inte fanns något "så här gör man". Och man slog verkligen ur underläge, säger Peter Settman.

Med andra ord kan man beskriva den tiden som raka motsatsen till "Så ska det låta" som han lett de senaste åtta säsongerna. Ett etablerat program med ett tydligt format.

– Det är mer "gå in och ställ dig där". Och så frågar man om vi ska göra något nytt den här säsongen och får svaret "ja, du kan snurra lite på vägen". Det var det. Och jag kände att jag måste utsätta mig igen, säger Peter Settman.

Sent i somras lämnade han "Så ska det låta" för ett nytt hemligt projekt. Under hösten har han så utvecklat SVT:s nya lördagssatsning "Settman på plats".

Resultatet är mer likt det han var med och gjorde i Växjö än något han gjort på senare år.

– Min ambition med programmet är att det ska vara som en väldigt fysisk pratshow. Det är en pratshow men vi pratar inte så mycket. Vi är i en studio, det är en stor publik som är inblandad på ett eller annat sätt och det händer en massa saker, säger Peter Settman.

Han berättar att han vill att "Settman på plats" ska fungera för hela familjen, att varje program ska vara unikt och att vad som helst ska kunna hända. Det kan vara sketcher, inslag, artister som uppträder och kändisar som gör oväntade saker.

Inspirationen kommer bland annat från engelska "variety-shows", radiokanalernas morgonshower och tv-program som Peter Settman såg när han var barn, som "Razzel", "Nöjesmaskinen" och "Loffe på Cirkus".

– Det är en lekfullhet jag vill komma åt, att det inte ska vara så styrt. Du kan ju koka ägg efter "Let's dance", det är som en maskin. Det är inget fel på de programmen men jag tycker att det vore kul att se något som inte är så förutsägbart, säger Peter Settman.

Han är medveten om att han sticker ut hakan med "Settman på plats" - dels för att det är ett program som skiljer sig från det mesta som visas på tv i dag men också för att det ställs mot TV 4-succén "Så mycket bättre" i tablån.

– Går det åt helvete och ingen vill att jag ska göra tv mer då är det så. Det vore ju tråkigt men jag är inte född och jag kommer inte att dö i en tv-studio. Jag tycker det är jätteroligt och är alltid där till 100 procent men det är inte mitt allt, säger Peter Settman.

"Settman på plats" har premiär i SVT 1 den 2 november klockan 20.00.

Fakta/Peter Settman

• Född 1969 i Stockholm där han bor med hustrun Anna Settman som han har två barn med. Har också två barn från ett tidigare äktenskap.

• Har under sin karriär gjort tv-program som "Kosmopol", "Sommarlov", "Gerilla TV - Laijv" (där Ronny & Ragge debuterade", "Äntligen måndag", "Dansbandskampen" och "Så ska det låta". Har också lett Melodifestivalen.

• Startade produktionsbolaget Baluba 1989 som senare kom att göra program som "Dansbandskampen", "Sommarkrysset", "Partaj" och "Hey Baberiba". Settman sålde bolaget 2009 men är fortfarande engagerad som seniorproducent.

• Aktuell med nya satsningen "Settman på plats" som har premiär den 2 november klockan 20.00 i SVT 1. Första avsnittet har ett halloween-tema och kommer bland annat att gästas av Johan Petersson och Sanna Nielsen. Det blir också flera hemliga inslag.

Linus Brännström/TT

Mer läsning

Annons