Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Senatorer attackerar bin Ladin-film

/

Oscarskandidaten "Zero Dark Thirty" av regissören Kathryn Bigelow rör upp känslorna i USA. Filmen, som kretsar kring räden som dödade Usama bin Ladin i Pakistan 2011, har tidigare bland annat fått kritik av människorättsorganisationer eftersom den ger en bild av att det var tortyr som gav värdefull information om var al-Qaida-ledaren höll sig gömd.

Annons

Nu har även tunga amerikanska kongresspolitiker hakat på kritiken, skriver Variety. Det handlar om tre senatorer, bland dem förre republikanske presidentkandidaten John McCain, som kallar filmen "oriktig och vilseledande" i ett brev riktat till filmbolaget Sonys styrelseordförande Michael Lynton. I filmen finns tortyrscener med CIA-folk inblandade och som visar sig ge värdefull information i jakten på bin Ladin. Det hävdar senatorerna är helt fel och menar att tortyr aldrig spelade någon roll i jakten på att hitta bin Ladins gömställe.

Sony har inte kommenterat kritiken ännu men tidigare har Bigelow bland annat sagt att i jakten på bin Ladin användes ett flertal kontroversiella metoder men att ingen enskild metod var viktigare än någon annan.

Mer läsning

Annons