Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scorsese tar sig an Wall Street

/

Martin Scorsese filmer har aldrig blivit omtalade för sin humor, men själv tycker han detta är lite orättvist.
Och han tycker definitivt att "Wolf of Wall Street" är en komedi. Filmen har premiär i kväll i Härnösand och Örnsköldsvik.
– Jag tycker det är en rolig film, om än med en väldigt bitter humor, säger Scorsese.

Annons

"The Wolf of Wall Street" bygger på den sanna berättelsen om börsmäklaren Jordan Belfort, som levde stort och högt och vars liv kraschade när det blev alltmer uppenbart att han ägnade sig åt kriminella affärer i stor skala. Filmen får svensk premiär 10 januari.

Filmen gick upp i USA före jul och har blivit hett debatterad, den har fått mestadels bra recensioner men också kritik som gällt historieförfalskning och att den skulle framställa livet med droger och prostituerade som någonting lockande.

Leonardo DiCaprio spelar huvudrollen, och det är femte gången han och Scorsese samarbetar.

– När man regisserar film måste man vara passionerad, och det gäller också de som man arbetar med. Som nu till exempel Leo. Jag har haft en väldig tur, vi har nu samarbetat i tolv år och gjort fem filmer tillsammans. Han tar risker, han är aldrig rädd. Och trots att det skiljer 30 år i ålder mellan oss, och trots att han är från Kalifornien och jag växte upp på Manhattan, så tänker vi väldigt lika och vi vill säga detsamma, säger Martin Scorsese i en intervju med TT som gjordes innan filmen gick upp i USA.

Martin Scorsese är en av den moderna filmens mästare, men även han har svårigheter att finansiera sina projekt.

– Det är inte lätt. Men det gör inte att man kan sluta göra sina filmer. Man hittar alltid ett sätt att få finansiering, men det kommer inte gratis. Allt kostar, du måste ge någonting tillbaka. Men som nu med "Wolf", om man har en stjärna som Leonardo DiCaprio och bra skådespelare i de andra rollerna, så går det att få ihop nästan så mycket pengar som vi hade hoppats på från början.

Finns det ett gemensamt budskap i de filmer du gör?

– Det kanske skiljer från film till film, eller också är det ständigt detsamma. Ärligt talat så vet jag inte. Jag har hållit på i 40 år nu, och det enda jag vet är att jag inte vet. Men det är det som gör det både spännande och otäckt varje gång, varje gång man går ut där och drar igång med någonting nytt.

Vi återkommer till ämnet humor. Scorsese, som i intervjusituationer ofta är mycket rolig och har nära till skratt, säger:

– Jag tycker ofta att mina filmer är roliga. Jag har hört talas om människor som sagt "jag var livrädd för att träffa Scorsese efter att ha sett hans filmer".

– Visst var vi lite hetsiga ibland, men det var då, vi var unga och galna. Nu är vi gamla och galna. Men humorn har alltid funnits där. Den finns i "Tjuren från Bronx", jag tycker det fanns mycket humor i "Maffiabröder", och det finns mängder med humor i "Wolf".

Martin Scorseses nästa film blir "Silence". Den bygger på en bok av Shusako Endo och utspelas i 1600-talets Japan. Andrew Garfield spelar en jesuitpräst som kommer till landet och söker sin mentor och får uppleva hur den japanska regeringen förföljer och dödar de japanska kristna i ett försök att utrota allt västerländskt inflytande.

Scorsese har försökt få en filmatisering till stånd i många år, men nu verkar det vara klart för inspelning under 2014.

– Det är en berättelse om vad äkta tro egentligen är. Det är en berättelse om det mysterium som äkta tro är.

Martin Scorsese

• Martin Scorsese föddes i New York för 71 år sedan. Han fick sitt genombrott som regissör med "Dödspolarna" 1973, då som oftast i början av sin karriär med Robert De Niro i huvudrollen. På senare år har han filmat mycket med Leonardo DiCaprio.

• Filmer, i urval: "Taxi driver" (1976), "The last waltz" (1978), "Tjuren från Bronx" (1980), "Kristi sista frestelse" (1988), "Maffiabröder" (1990), "Cape fear" (1991), "Oskuldens tid" (1993), "Casino" (1995), "Gangs of New York" (2002), "Stutter island" (2010).

"The wolf of Wall Street" har premiär i dag, 10 januari.

Gunnar Rehlin /TT

Mer läsning

Annons