Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarek tar ny fart med magiska toner

/
  • Gruppen Sarek, det vill säga Zara Kronvall, Göran Månsson, Kristofer Pettersson, Stina Engelbrecht och Jessica Wetterstrand.
  • Gruppen Sarek, bland annat med Örnsköldsviksbon Jessica Wetterstrand (tvåa från vänster) släpper en ny skiva i början september.

Sarek slog igenom i Melodifestivalen med dunder och brak för snart tio år sedan. Då bodde Jessica Wetterstrand i Stockholm, men när gruppen tar ny sats är det Örnsköldsvik som gäller.
– Det blev en kort utflykt till storstan. Det är i Örnsköldsvik jag har rötterna, säger hon.

Annons

Låten "Genom eld och vatten" gjorde att gruppen Sarek blev rikskända vid Melodifestivalen 2002. Sedan har det rullat på för gruppen, som i dag serverar musik som de själva kallar för folkpop.

– Nya skivan blir vår fjärde, säger Jessica Wetterstrand, som bor i Hörnett, mindre än en halvmil utanför Örnsköldsvik, men är född och uppvuxen i Mellansel.

I Hörnett har hon sin bas, men i övrigt är de fem gruppmedlemmarna utspridda över i stort sett hela landet.

– Stina Engelbrecht (före detta Jadelius), som ju också är från Örnsköldsvik, bor numer i Norrtälje. Det blir oftast där vi träffas när vi ska repa, säger Jessica Wetterstrand, som har hunnit bli 31 år gammal och för inte så länge sedan fick sitt tredje barn.

Nya skivan, "Magiska toner", har spelats in i efterdyningarna av många framträdanden de senaste åren, där gruppen har uppträtt mer akustiskt tillsammans med körer.

– Det går inte att ha så mycket dunka-dunka instrument när man uppträder i kyrkor, säger Jessica Wetterstrand och skrattar.

Nya skivan ser hon också som en naturlig fortsättning på det bandet har gjort med olika körer.

– Det har varit jätteroligt. Vi ville göra en skiva med lite mer livekänsla, säger hon.

Just nu är det bara Göran Månsson i gruppen, som kan titulera sig heltidsmusiker, men Jessica Wetterstrand, som just nu är mammaledig, skulle inte ha något emot om det blev lite mer spelningar framöver.

– Det är ju det här jag vill jobba med, säger hon och påpekar att 2009 var ett ganska mastigt år, liksom halva fjolåret.

På frågan om hon skulle vilja göra något framträdande i Fjällräven Arena i samband med någon Modomatch, svarar hon snabbt att "det skulle jag absolut inte ha något emot".

– När Modo spelade i Kempehallen sjöng jag nationalsången vid flera tillfällen. Det var häftigt och det gör jag väldigt gärna igen.

Om framtiden säger Jessica Wetterstrand att hon hoppas att det ska börja rulla på för bandet igen i samband med nya skivan. I alla fall blir det releasespelning till veckan i Stockholm och uppträdande på en miljöfestival i Norrtälje nästa helg, bland annat tillsammans med Monica och Carl-Axel Dominique.

– Nu är vi redo igen efter barnafödande och annat. Startskottet går den 1 september, säger Jessica Wetterstrand från Hörnett.

Annons