Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sång och dans gör Sollefteåflickorna ännu bättre

Vädret i augusti 1939 lär ha varit soligt och vackert. Det var det definitivt inte när teaterföreställningen Sollefteåflickorna hade nypremiär på fredag kväll nedanför gamla Hamnmagasinet.

Annons

Arkivbild från förra årets föreställning. Allehandas recension hade då rubriken

I exakt samma ögonblicksom pjäsen började öppnade sig himmelens portar och regnet vräkte ner ända tilldet bittert blöta slutet. Desto mer imponerande av ensemblen att under sådana svåra yttre omständigheter kunna fokusera på uppgiften och bjuda publiken på fantastisk föreställning.

Pjäsen är i grunden densamma som förra året. Det finns några nya ansikten bland skådespelarna men även ensemblen är i stort sett densamma. Men ändå inte. Amatörerna har mognat, haft tid att sätta replikerna merdistinkt, vässa kroppsspråket. Imponerande rakt av, riktigt professionellt.

Det som framför allt har skärpts ordentligt sedan förra åretär sång- och dansnumren. Musiken och sången hör nu integrerat ihop med föreställningen, och driver handlingen framåt med ett förtjänstfullt tempo.

Koreografin är fullkomligt lysande, och dansnumren lyfter föreställningen ytterligare något snäpp. Taktfast, uttrycksfullt, och medmycket humor. Åter får skådespelarna en möjlighet att briljera.

Däremot var jag en smula besviken på cirkusnumren, de var intetsägande och tafatta.

Scenografin är lika påhittig och smidig i den underbara miljön nedanför Hamnmagasinet, som förra året, och det blev det även nu helt magiskt, vädret till trots.

Och själva pjäsen är fortfarande lika angelägen i sin historieskrivning med det hotfulla mullret från Europa som hörs ända bort till Sollefteå. Det är en tid av en instabil omvärld med fascismen på marsch, ekonomisk kris med hög arbetslöshet, samhällsförändringar som välkomnas av en del men oroar andra, och som alltid finns det ungdomar som vill ut i världen och pröva sina vingar utanför den militära småstadens trånga luftrum, i konflikt med den äldre generationens förlegade och förkvävande moraliska normer och värderingar.

Och så slutar det lyckligt, och Ångermanälven flyter stilla vidare. Och regnet upphörde precis när föreställningen slutade.

Nu kan vädret bara bli bättre, så skynda att boka biljetter. Sollefteåflickorna spelas varje dag till och med onsdagen den 6 juli.

Läs också:

16 juni 2016: Sollefteåflickorna – en succé som tål att upprepas

8 juli 2015: Succé för Sollefteåflickorna – och kanske blir det en fortsättning

7 juli 2015: Huvudrollsinnehavare strör rosor över Sollefteåflickorna

Mer läsning

Annons