Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recensenternas listor - årets bästa skivor

/
  • Från vänster: Jeff Lynne, Frank Ocean, Marcus Mumford (Mumford & sons), Markus Krunegård och Klara Söderberg (First aid kit).

Allehanda Nöjes skivrecensenter listar årets bästa album.

Annons

■ PETER CARLSSON

Mumford & Sons - "Babel"

Med deras oemotståndligt svängiga folkrock tog brittiska Mumford & Sons hela världen med storm. "Babel" är den enda skivan under året som förtjänar ett självklart toppbetyg, eftersom den är både komplett och perfekt. Då hamnar man också följaktligen etta på denna lista.

Markus Krunegård - "Mänsklig värme"

Norrköpingsgrabbens i särklass bästa skiva sedan debutplattan "Markusevangeliet". Innehåller ett flertal vackra och berörande låtar, så som framför allt "Korallreven & Vintergatan". Denna starka skiva regerade våren och försommaren med besked.

First Aid Kit - "The lion´s roar"

Systrarna Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit räknas redan nu som svenska nationalskatter, något som inte alls är egendomligt efter finfina "The lion´s roar". First Aid Kit har en given plats i Sveriges musikaliska framtid, men de lär även bli stora internationellt.

Mando Diao - "Infruset"

På förhand lät Borlängebandets skiva med Gustaf Fröding-tolkningar som ett högst tveksamt projekt. Men Mando Diao motbevisade alla belackare på det sköraste av sätt, med vackra låtar som bland annat "Strövtåg i hembygden" och "I ungdomen".

Bruce Springsteen - "Wrecking ball"

År 2012 är denne New Jersey-bo större än någonsin, vilket inte minst påvisas av ofantliga publikmängder på hans konserter och faktumet att han fortfarande gör bra och relevant musik. Kommersialismkritiska "Wrecking Ball" är Springsteens bästa platta sedan "The rising" från 2002, och det säger inte lite.

Tallest man on Earth - "There's no leaving now"

Frida Hyvönen - "To the Soul"

Muse - "The 2nd law"

Katatonia - "Dead end kings"

Alina Devecerski - "Maraton"

 

■ LARS LANDSTRÖN

Mumford & Sons - "Babel"

Mumford & Sons är ett engelskt folkrockband som varit nära sitt genombrott i flera år. "Babel" är deras definitiva genombrott.

First Aid Kit - "The lion´s Roar"

När Emmylou Harris hörde låten "Emmylou" i högtalaren i en skivaffär blev hon överraskad och mycket imponerad. Och systrarna Klara och Johanna Söderberg har många skivor kvar.

Rebekka Karijord - "We became ourselves"

Rebekka Karijord är skådespelare, musiker och tonsättare. Det här är första cd:n i en planerad trilogi som vi måste följa.

Ebba Forsberg - "Ta min vals/Live – Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen"

Ebba Forsberg skriver mycket av sin musik själv men här sjunger hon Leonard Cohen med svenska texter. Det har gjorts Cohen i parti och minut men knappast någonting så här personligt och bra på svenska.

Rory Block - "I belong to the band"

Amerikanskan Rory Block är sanslöst bra på att spela countryblues på akustisk gitarr. Hon har någon slags direktkontakt med rytmen och känslan i countrybluesen på 30-40-talen.

Patti Smith - "Banga"

Ale Möller Band - "Argai"

Beth Hart - Bang Bang Boom Boom

Laleh - "Sjung"

Ahlberg, Ek & Roswall - "Vintern"

 

■ MARCUS MELINDER

Lilla Sällskapet - "Om vingarna bär"

Två hipsters från Uppsala flyttar till Stockholmsförorten Bredäng och börjar skapa elektroniska guilty pleasures på löpande band. En oemotståndlig popplatta som vägrar lämna mig i fred. Genuin gladpop med marimba, Karibien, synthar och svenska texter.

Markus Krunegård - "Mänsklig värme"

Krunegård har en enorm känsla för melodier. Han balanserar med självklar auktoritet på gränsen mellan patetik och briljans och bjuder oss på en stark popskiva med elva älskvärda låtar. Den hembygdsnostalgiska "På promenaden" är för övrigt en av årets bästa låtar.

Winhill/Losehill - "Swing of sorrow"

Deportees, The Perishers, Frida Selander, Invasionen, Isolation Years. Listan över tongivande indieband från Umeå kan göras lång. Och nu kan vi även lägga Winhill/Losehill till den listan. En mycket lovande debut och ännu ett popunder från Västerbotten.

Joel Alme - "A tender trap"

Joel Alme är fem år yngre än jag. Man borde kunna säga att vi är generationskamrater. Hans nostalgi kan likaväl vara min. För det är just nostalgisk han är. Joel Alme som med sin croonerpop fortsätter leverera populärmusikaliska pärlor med blicken stadigt i backspegeln.

Frida Hyvönen - "To the Soul"

Personligen tycker jag nog att "To the soul" är det bästa hon gjort hittills. Vi får följa med på en resa in i mörkret och ut igen, förbi både Bali och Kalifornien för att senare mellanlanda på hennes farmors begravning. Tolv spår med texter hämtade direkt ur livet, kryddade med både soul och ABBA.

First Aid Kit - "The lion’s roar"

Graveyard - "Lights out"

Anna von Hausswolff - "Ceremony"

Tallest man on Earth - "There's no leaving now"

Rival Sons - "Head down"

 

■ JENNIE JOHANSSON

Mumford And Sons - "Babel"

Efter debutplattan kan det inte varit helt enkelt att göra uppföljaren. Men återigen är det blandningen av glada svängiga melodier och stämmorna kring Marcus Mumfords vemodiga röst som gör detta till ytterligare ett fantastiskt album. (Och vem trodde att banjospel skulle få ett sådant uppsving.)

The Lumineers – "The Lumineers"

Folkmusikstrion från Denver, Colorado, gör det omöjligt att inte stampa takten. Det är en blandning av country, Dylan, pop, och blundar man kan man se sig själv med en pint i handen i trängseln på en engelsk pub.

Markus Krunegård - "Mänsklig värme"

Om man jämför med tidigare skivor så tycker jag att Krunegård dragit ner lite på tempot och blivit lite mer lättillgänglig. Falsettsången på andra versen på “Askan är den bästa jorden”, så vackert.

Pink - "The truth about love"

Ytterligare ett bra album av hitmaskinen Pink. ”Blow me one last kiss” är en riktigt bra dansdänga och på ”Just give me a reason” gör hon en snygg duett med Nate Ruess, sångaren i Fun. En skiva för den med (hjärte)sorg om man lyssnar på texterna.

Petra Marklund - "Inferno"

Äntligen ett helt album på svenska med Petra Marklund a.k.a September. Och här finns mycket att lyssna på, mycket mer än förstasingeln "Händerna mot himlen”.

Ed Sheeran - "+"

Emeli Sandé - "Our version of events"

First aid kit - "The lion's roar"

Tallest man on Earth - "There's no leaving now"

Flo Rida - "Wild ones"

 

■ TORBJÖRN BERLIN

Producers - "Made in Basing street"

Den här skivan upptäcktes mest av en slump. Eftersom jag har haft ett litet 10cc-år blev det en happening när jag upptäckte en ny skiva där bland annat Lol Creme finns med. Det är väldigt moderna rytmer och en hel drös harmoni – och det är oerhört bra.

Jeff Lynne - "Long wave"

ELO:s frontfigur gör comeback och han gör det genom en förträfflig skiva där han dammar av ett gäng gamla godingar, typ Chaplins "Smile" och tio låtar till i samma anda. Det är inte Electric Light Orchestra, men ändå. Nostalgi och balsam för själen om man säger så.

Donald Fagen - "Sunken condos"

Steely Dans frontfigur har inte kommit med en lika bra skiva på mycket länge. Det handlar om den perfekta jazzrocken och i vanlig ordning känns inte en enda ton fel. "Miss Marlene" är ett stycke fullt i klass med det bandet levererade på 70-talet.

Don Felder - "Road to forever"

Eagles gitarrist fick sparken av Henley och Frey för länge sedan, men ger här svar på tal. Förvisso lite väl giftiga gitarrer emellanåt, men också toner, som påminner en hel del om mannens – och Eagles – största hit – "Hotel California".

Beach Boys - "Thats why god made the radio"

Bästa bandet bevisar att de fortfarande kan. Titellåten är genialisk och avslutningen är magnifik. Bara man kör på snabbspolning när Mike Love breder ut sig är detta riktigt, riktigt bra.

Peter LeMarc - "Svag doft av skymning"

Winhill/Losehill - "Swing of sorrow"

Graham Gouldman - "Love and work"

Toni Holgersson - "Sentimentalsjukhuset"

Jeff Larson - "The world over"

 

■ ERIK SJÖLANDER

Frank Ocean "Channel orange"

"I could never make him love me", sjunger Frank Ocean i låten "Bad religion" nära albumets slut. Att en manlig soulartist skriver en kärlekslåt till en annan man och samtidigt får sitt stora internationella genombrott är något man inte är särskilt bortskämd med. Ändå är det i sammanhanget en detalj. "Channel orange" är så sprängfylld med musikalisk briljans att kontexten snabbt faller i skuggan. Årets album, tveklöst!

The xx "Coexist"

Med små, små medel - en basgång och en försiktig stämma nära mikrofonen - lyckas popbandet från London åstadkomma stordåd. Deras drömska toner målar om i rummet, sätter stora, allmängiltiga känslor i rörelse och skapar ett beroende som snabbt blir svårt att värja sig mot. Jag har fortfarande ingen aning om vilken del av albumet som är allra bäst, men helheten är fullkomligt glänsande.

Anna von Hausswolff - "Ceremony"

Anna von Hauswolffs musik gör sådant som mycket annan musik inte törs - ta tid, ta plats, vara indirekt och lite svår. Och belöningen står inte i proportion till utmaningen. Den överskrider utmaningen rejält. Kyrkorgeln och hennes gälla röst gör "Ceremony" till en fantasieggande, nästan gotisk upplevelse. I tider av musikalisk likriktning kan en blick bakåt – riktigt långt bakåt – bli en av årets fräschaste, mest nyskapande idéer.

Kindness - "World you need a change of mind"

Det finns mycket att säga om vad Adam Bainbridge (mannen bakom projektnamnet Kindness) försöker säga, men viktigast av allt är att lyssnandet är oemotståndligt. "Swingin party" är anledning nog att prisa hela "World you need a change of mind", men efter ett antal lyssningar sätter sig även helheten och, med den, briljansen.

Lorentz & Sakarias - "Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser starkast"

Det var ett par år sedan det svenska hiphopundret nådde sin topp, men i höstas kastade Lorentz & Sakarias ett nytt vedträ på brasan med "Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser starkast". De är inga Ison & Fille eller Mohammed Ali utan lockas ibland av klyschorna, men ge de några år att fortsätta i den här stilen så är tillväxten säkrad.

Peter Morén - "Pyramiden"

First aid kit - "The lion's roar"

Kent - "Jag är inte rädd för mörkret"

Hot chip - "In our heads"

Owlmother - "Räddhare"

Mer läsning

Annons