Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rastlös Nicke Andersson släpper nytt

/
  • Nicke Andersson.
  • Nicke Andersson.

Imperial State Electric släpper sitt tredje album på fyra år, men bandets frontman tycker att det går för långsamt.

– Vi skulle kunna spela in nästa skiva i dag, säger Nicke Andersson.

Annons

Ramones "Road to ruin", Sex Pistols "Never mind the bollocks" och "Rock and roll over" med Kiss. Tre skivor som Nicke Andersson återvänder till om och om igen.

– Jag försöker väl sikta där någonstans, men jag är inte där än liksom. Just de tre skivorna låter så fruktansvärt bra i mina öron och det måste ju vara ljudidealet, säger han.

Det här kommer knappast som en överraskning för den som har följt Nicke Anderssons väg genom den svenska rockhistorien. Det började med brutal death metal i Entombed, fortsatte med punkrock som blev hårdrock som blev rock n' roll i Hellacopters. Sidoprojekten har varit många och sedan fyra år heter bandet Imperial State Electric. Genom allt Nicke Andersson gjort löper kärleken till 70-talets punk, rock och soul och den nya plattan "Reptile brain music" är inget undantag. Nicke Andersson försöker inte uppfinna hjulet, men han ser till att det rullar.

– Förra plattan var kanske lite väl midtempo. Det var för lite variationer i tempo och det har vi bättrat på den här gången. Det långsammare är långsammare och det snabbare är snabbare, och så finns det lite grejer där emellan, säger han.

Letar man efter nyheter i Imperial State Electrics musik letar man efter detaljer, men det är där djävulen sitter och Nicke Andersson är som bekant "like this with the devil". På "Reptile brain music" kliver bandets basist Dolph de Borst och gitarristen Tobias Eggers fram och sjunger lead på var sitt spår.

– Jag försöker hela tiden hitta små grejer och tycker det blev väldigt bra att Dolph och Tobbe tog mer sång, säger Nicke Andersson.

Med det nya albumet i bagaget ger sig Imperial State Electric ut på turné. Den start den 1 december gör bandet en sväng genom Europa tillsammans med Dregen som turnerar som soloartist och den 7 februari kommer Andersson och hans orkester hem till Sverige för ett tiotal spelningar. Efter det kan fans räkna med åtminstone en skiva till från bandet.

– Det finns väl en 40 låtar och det kommer nya låtar hela tiden. Jag tycker att alla i den här musikbranschen tar alldeles för mycket tid på sig, och då menar jag typ alla. Jag har redan den fjärde skivan klar.

Entombed är en "soppa"

Den nya skivan skulle heta "Back to the front" och bli Entombeds tionde studioalbum. När pr-materialet skickades till pressen uppstod frågetecken: gitarristen Alex Hellids namn saknades. Plötsligt sköts utgivningen upp och i samma veva meddelades att gitarristen Alex Hellid inte längre var med i bandet.

Hellid var tillsammans med sångaren L G Petrow den ende kvarvarande originalmedlemmen i Entombed och i detta läge bokades en konsert med Entombed och Gävle symfoniorkester.

Men medlemmarna i bandet som ska uppträda i Gävle är inte de som spelat in en ny skiva, utan heter Alex Hellid, Nicke Andersson och Uffe Cederlund, samtliga medlemmar i Entombed vid starten 1989. Nu fanns alltså två olika Entombed.

Nicke Andersson har tvingats hoppa av den unika konserten eftersom han ska på turné med Imperial State Electric och är förtegen om vad som händer med hans gamla band.

– Jag måste säga ingen kommentar tills den här skiten är löst. Låt oss säga att det är en soppa, säger den tidigare Entombed-trummisen.

Hur skulle du känna inför ett läge där det finns två band som heter Entombed?

– Jag tycker nog att det skulle vara ganska fånigt. Man tänker att "det är bara rock n' roll", men så - "nä..."

Fakta/Nicke Andersson

• Är: 41-årig musiker och låtskrivare från Stockholm.

• Tidigare: Mest känd från banden Entombed, Hellacopters och Imperial State Electric, men har medverkat på fler än 100 olika skivsläpp med en lång rad olika band. Nicke Andersson började sin karriär som trummis och låtskrivare i Entombed. I Hellacopters fungerade han som låtskrivare, sångare och gitarrist och rollen som frontfigur har han behållit han i sitt senaste band Imperial State Electric.

• Aktuell: Med Imperial State Electric som släpper albumet "Reptile brain music" och drar på turné i Europa och Sverige under vintern.

Carl Cato/TT

Mer läsning

Annons