Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för "Downton abbey"

/
  • Änkegrevinnan av Grantham, Violet (Maggie Smith) och Robert Crawley (Hugh Bonneville).
  • Lily James spelar lady Rose MacClare i den nya säsongen av
  • Lily James spelar lady Rose MacClare i den nya säsongen av
  • Lily James gjorde skådespelardebut först i 20-årsåldern. Nu har hon en av de stora rollerna i

Ond bråd död har skakat om livet i "Downton abbey".

Men då får nya rollfigurer ta steget fram.

Under lördagskvällen är det säsongspremiär i SVT.

Annons

Hon gjorde entré i slutet av förra säsongens "Downton abbey" - nu är hon en av huvudpersonerna.

Och att lady Rose MacClare befinner sig på Downton kommer att innebära en hel del uppståndelse och förvecklingar.

Men 24-åriga Lily James försvarar sin rollfigur.

– Hon har levt ett så instängt liv. Nu får hon en möjlighet att leva ut - och hon gör ju ingenting ont. Det blir fel ändå, säger Lily James.

Lily James gjorde sin skådespelardebut så sent som 2010. Rollen i "Downton abbey" är tveklöst det största som hittills hänt henne.

– Jag har alltid velat vara med i en kostymfilm, och det kändes surrealistiskt att jag fick den här rollen. Det känns fortfarande surrealistiskt.

Att som ny komma in i ett sammansvetsat gäng som redan jobbat tillsammans i många år var inte så svårt som hon trott det skulle bli.

– Regissören ägnade mycket tid åt mig, och sade till mig att släppa loss i rollen. Rose är en frisk fläkt, på Downton får hon möjlighet att leva ut, vilket får konsekvenser.

Lily James har fått lära sig mycket inför inspelningen, inte minst etikett. Och snart stundar lektioner i charleston.

– Vi är på väg dit, charleston är den nya modedansen och Rose är ju angelägen om att vara med på allt som är inne under perioden.

Hon och de andra skådespelarna får varje avsnitts manus fem dagar innan det ska spelas in.

– Det är bra, vi vet ju inte i livet heller vad som ska hända härnäst.

Och om det som hänt i ett avsnitt varit uppslitande har hon ett bra recept för att inte gå och fundera för mycket på det.

– Jag åker hem, tar ett bad och glömmer det.

Lily James kommer till intervjun direkt från inspelningen av "Cinderella", som regisseras av Kenneth Branagh och med Cate Blanchett och Stellan Skarsgård som två av motspelarna. Lily James spelar titelrollen, det vill säga Askungen.

– Det är en saga, men den är väldigt annorlunda berättad. Det är en klassisk återgivning av sagan. Fast mer får jag nog inte säga.

Fakta - "Downton abbey"

• När fjärde säsongen börjar, 1922, är det sex månaders sedan Lord Matthew omkom i en bilolycka på väg hem från BB där han precis träffat sin och Lady Marys son för första gången. Mary är fortfarande förlamad av sorg och har inte förmått skapa en relation till sonen George. Hela familjen gör allt de kan för att få henne komma tillbaka till livet.

• Lady Edith uppvaktas intensivt av sin arbetsgivare och nära vän Michael Gregson. Deras relation ser ut att ta ett nytt steg när Gregson anar en väg ut ur sitt olyckliga äktenskap och därmed en möjlighet för honom att Edith att vara tillsammans.

• Under tiden är tjugotalet i full sving och förändringens vindar sveper genom landet. Kusin Rose, som numera bor hos familjen Crawley, suktar alltjämt efter Londons glitter och glamour, något som ställer till det för familjen. Samtidigt dyker en gammal vän till mr Carson upp. Och en trappa ner bubblar passionen och unga hjärtan riskerar att krossas. Källa: SVT.

Gunnar Rehlin/TT

Mer läsning

Annons