Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plågade elefanter i svensk storfilm

/
  • En scen med den ena elefanten ur
  • Robert Gustafsson spelar huvudrollen i
  • Felix Herngren regisserar storfilmen
  • Robert Gustafsson och Ivar Wiklander i

Den kommande svenska storfilmen "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" har hamnat i en djurplågeristorm.

Annons

I filmen används en elefant vars tränare är ökänd för att utsätta sina djur för djurplågeri.

2009 smygfilmade den internationella djurrättsorganisationen Animal Defenders International (ADI) en kontroversiell tysk elefanttränare med hjälp av dolda kameror. De upptäckte då hur hans elefanter plågades under en turné med The Great British Circus.

Enligt ADI visade bilderna hur tränaren använder en vass så kallad tjurkrok mot känsliga områden för att få djuren att lyda.

Mannens assistent slog även elefanterna med borstar och stavar. ADI inledde därefter en rättslig process mot tränaren.

– Han flydde dock landet med sina elefanter och vi kunde inte gå vidare efter det. Därför har han fortfarande kvar sina djur och han har bytt namn på djuren. Men vi har hållit koll på dem, berättar Fleur Dawes på ADI för TT.

En tid senare anlände tränaren till Sverige med sina elefanter och började arbeta på Cirkus Scott vilket dock uppmärksammades i svenska medier i oktober i år. Cirkus Scott gjorde sig sedermera av med samtliga vilda djur i sin föreställning.

"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" bygger på författaren Jonas Jonassons bästsäljare och har Robert Gustafsson och Mia Skäringer i huvudrollerna. Felix Herngren regisserar filmen som har biopremiär på juldagen.

Genom pressmaterialet till "Hundraåringen..." kunde ADI identifiera att det är just de plågade elefanterna i den tyska tränarens ägo som använts i filmen.

– Att använda vilda djur i film är djurplågeri. Och i det här fallet är det än mer allvarligt eftersom det inte finns något som tyder på att den här ökände tränaren slutat plåga sina djur, säger Fleur Dawes.

Malte Forsell, filmens producent, bekräftar att det var genom Cirkus Scott de fick tag i elefanten i filmen.

– Vi kontaktade dem och frågade om de hade en elefant vi kunde få hyra. Och det hade de, berättar han.

Enligt Malte Forsell dresserades dock inte elefanten i deras film.

– Allt den gjorde var att stå i en trädgård. Till exempel så byggde vi en artificiell elefantrumpa för närbilderna som nu är till salu i Musikhjälpen. Och alla tricks är gjorda digitalt.

Men ni funderade aldrig på att i stället helt använda er av en datoranimerad elefant i filmen?

– Jo visst gjorde vi det. Men elefantdelen i filmen är väldigt liten och i förhållande till allt annat fanns det väldigt begränsade möjligheter till det.

– Vi visste inte heller vid den här tidpunkten att elefanttränaren var så pass kontroversiell. Och jag vet inte om han ens var med på inspelningsplatsen. Vi tar avstånd från all form av djurplågeri, säger Malte Forsell till TT.

Tobias Sahlén/TT

Mer läsning

Annons