Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Philip Seymour Hoffman död

Den Oscarsbelönade amerikanske skådespelaren Philip Seymour Hoffman hittades död i en lägenhet på Manhattan på söndagen, uppgav New York-polisen enligt Wall Street Journal.

Annons

Dödsorsaken var inte omedelbart känd, men en överdos narkotika verkade sannolik. New York Post skrev att han under förra året vistades på ett behandlingshem för sitt heroinmissbruk. Enligt Wall Street Journal bekräftade polisen att en vän hittade honom i badkaret med en nål i armen på förmiddagen lokal tid.

Hoffmans genombrott kom i regissören Paul Thomas Andersons "Boogie Nights" (1997), skriver imdb.com och filmsajten ger honom ikonstatus inom indiefilmen. Han hyllades även för sina insatser i "The Big Lebowski" (1998) och "Magnolia" (1999) samt inom teatern. 2006 vann han vann en Oscar och en Golden Globe för sin huvudroll i "Capote" (2005).

Stor sorg och chock präglade de kommentarer som strömmade in under söndagskvällen efter att dödsfallet blivit känt. Och många ville hylla hans skådespelargärning.

"Han var en stor skådespelare, en stor medlem i film- och teatervärlden. En extraordinär talang. Både som regissör och som skådespelare. Jäklar, vad han kommer att saknas", löd kommentaren till BBC från en skakad John Hurt, brittisk skådespelarkollega till Hoffman.

"Käre Philip, en underbar, underbar själ", skrev den amerikanske skådespelaren Jim Carrey på Twitter efter att han nåtts av budet.

Själv ska Hoffman ha blivit närmast generad när hans stjärnstatus kom på tal.

- Filmstjärna? Jag kan inte relatera till det, sade han i en intervju 2009, enligt Reuters.

Hoffman har själv tidigare talat om sin kamp mot sitt missbruk och bland annat i en intervju med tv-kanalen CBS förklarade han 2006 att han hade missbrukat "Allt som jag kom över. Jag gillade alltihop".

Hoffman, som blev 46 år gammal, efterlämnar fru och tre barn. /TT

Mer läsning

Annons