Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petra Marklund går programledarkurs

/
  • Petra Marklund som tar över som programledare för
  • Petra Marklund uppträder i

Petra Marklund tar över SVT:s "Allsång på Skansen" efter Måns Zelmerlöw. Hon är en rutinerad artist, men helt grön som programledare.
– Jag kommer att gå en programledarkurs, säger hon.

Annons

Petra Marklund slog igenom under artistnamnet September med låten "La, la, la (Never give it up)" 2003. 2010 blev hon känd för många svenskar i och med sitt deltagande i TV4:s "Så mycket bättre" och hennes senaste stora hit "Händerna mot himlen" ligger på Svensktoppen sedan mer än ett år.

I drygt en månad har Petra Marklund gått och ruvat på hemligheten att hon ska ta över allsången efter Måns Zelmerlöw. När SVT ställde frågan trodde hon inte att det var sant.

– Jag fick verkligen en chock, det var otroligt överraskande.

Var det självklart att tacka ja?

– Först tänkte jag att det var jättekonstigt att de frågade mig för jag gör musik och sjunger, jag har aldrig varit programledare. Sedan började jag tänka lite på det och kände att det här passar mig jättebra. Jag har vuxit upp med allsången och vi har alltid sjungit visor i min familj.

Nej, trots en lång artistkarriär har Petra Marklund ingen erfarenhet som programledare. Det är något som hon och SVT tar med i beräkningarna när de planerar nästa års sändningar.

– Jag kommer att få coachning i att vara programledare. För mig känns det viktigt att göra det här så bra jag kan och jag vill inte lämna saker åt slumpen så därför gör jag så här, säger hon.

Att vara programledare för "Allsång på Skansen" är ett utsatt jobb och den som tar uppdraget får räkna med att hårdbevakas, men Petra Marklund låter sig inte avskräckas.

– Om man lyssnar på allt som skrivs om en kan man lika gärna hoppa ner i kistan på en gång. Jag kommer att fokusera på det jag ska göra och det är jobbet, allsången.

Vilken prägel vill du sätta på programmet?

– Jag hoppas att jag kan dela med mig av vem jag är, min kunskap musikaliskt. Allsången har funnits så länge för att den är så himla bra och det känns otroligt mäktigt att få vara den första kvinnliga programledaren.

Därför får Petra Marklund jobbet

Tre frågor till Mathias Engstrand, programbeställare på SVT.

Hur kommer det sig att ni valde Petra Marklund?

– Hon har någon slags kärlek till programmet till att börja med. Sedan är hon otroligt sceniskt van och musikaliskt skicklig och har en utstrålning som kommer passa väldigt bra under sena sommarkvällar.

Hur viktigt var det att välja en kvinna?

– Det var absolut en ambition, men vi hann aldrig stöta på det bekymret för när Petra kom upp föll många saker på plats. Vi hann inte tänka igenom det utan vi kände att "den här personen vill vi ha".

Valde ni mellan flera kandidater?

– Hon kom upp ganska tidigt i våra huvuden. Ofta sitter man och tittar utifrån ett stort perspektiv och då brukar det flyga omkring rätt många namn. Men rätt tidigt blev hon en favorit.

Fakta - Första kvinnan

Sex män har varit allsångsledare på Skansen och Petra Marklund blir den första kvinna som får jobbet. Traditionen med allsång på Skansen i Stockholm har gamla anor. Den förste allsångsledaren hette Sven Lilja. Han efterträddes på 1950-talet av Egon Kjerrman som även såg till att allsången kom att höras i Sveriges Radio. 1974 tog Bosse Larsson över och allsången flyttade in på tv. 1979 började SVT med direktsändningar från Skansen.

Tidigare programledare:

Måns Zelmerlöw (2011-2013)

Anders Lundin (2003/2004-2010)

Lasse Berghagen (1994-2003)

Bosse Larsson (1974-1993)

Egon Kjerrman (1956-1966)

Sven Lilja (1935-1950)

Fakta/Petras allsångsfavoriter

Tre låtar som Petra Marklund tänker se till att få med i sommarens allsångshäfte:

"Sakta vi gå genom stan", Monica Zetterlund.

"Visa vid vinden ängar", Mats Paulson.

"Så skimrande var aldrig havet", Evert Taube.

Carl Cato/TT

Mer läsning

Annons