Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter O'Toole har avlidit

/

Skådespelaren Peter O'Toole som fick sitt stora genombrott i titelrollen i "Lawrence av Arabien" avled på lördagen, 81 år gammal.

Annons

Peter O'Toole kämpade mot magcancer redan på 70-talet och gjorde sig känd både som kedjerökare och för sitt omåttliga drickande. Han avled på lördagen på ett sjukhus i London efter en längre tids sjukdom, uppger hans agent Steve Kenis.

O'Toole medverkande i en lång rad filmer, men blev mest känd för sin insats i David Leans episka äventyrsdrama "Lawrence av Arabien", där han spelade den excentriske arméofficeren TE Lawrence som kämpar för den arabiska saken mot det osmanska väldet i slutskedet av det första världskriget.

Med sin stålblåa blick och blonda hår var han som gjord för att spela hjälte på film. När filmtidningen Premiere för några år sedan listade de bästa skådespelarinsatserna på film genom alla tider kom Peter O'Toole på första plats för "Lawrence av Arabien".

Filmen fick sju Oscarsstatyetter, men Peter O'Toole blev utan. Vilket skulle visa sig bli hans öde.

O'Toole fick en lång karriär, men fick också leva med den dubiösa äran att föräras hela åtta Oscarsnomineringar utan att någonsin vinna det finaste filmpriset.

Han nominerades för historiska dramer som "Så tuktas ett lejon" och "Den härskande klassen", men även för filmer som "Stuntmannen" och "Berusad av framgång", som i dag närmast är helt bortglömda.

O'Toole medverkade också i "Den siste kejsaren" i slutet av 1980-talet, men kritiker konstaterade ofta att det alltid fanns en känsla av att han aldrig riktigt nådde sin fulla potential.

Till slut prisades han 2003 med en heders-Oscar, som han var på vippen att tacka nej till.

Peter O'Toole var född i Connemara på Irland, men växte upp i Leeds i England. Han kom tidigt in på skådespelarbanan och gjorde några uppmärksammade Shakespeareroller innan det fick bli film och det stora genombrott som kom omgående.

Framgången med "Lawrence av Arabien" blev svår att leva upp till och rollerna blev allt mindre för den en gång så hyllade skådespelaren, som också blev alkoholist.

O'Toole, som inlett karriären på scenen, gjorde några mer eller mindre lyckade comebackförsök i teaterns värld, men det blev allt oftare så mot slutet av sin karriär att han fick spela någon påve (tv-serien "The Tudors") eller kung (äventyrsfilmen "Troy") eller annan man av resning i historiska dramer i tv och på film.

I fjol tillkännagav Peter O'Toole att han skulle dra sig tillbaka från skådespeleriet.

/TT

Mer läsning

Annons