Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persbrandt hemma i "Hobbit"-familjen

/
  • Mikael Persbrandts björnjätte Beorn syns inte mycket i den bioaktuella
  • Ian McKellen spelar Gandalf i

Åtta resor till andra sidan jorden och mer väntan än kameratid. Ändå gillade Mikael Persbrandt att spela in "Hobbit"-filmerna.
– Peter Jackson får det att kännas som en liten filmfamilj, säger han.

Annons

"Hobbit"-filmerna är ett logistiskt projekt av närmast militära proportioner. För Mikael Persbrandts del innebar arbetet åtta flygresor till Nya Zeeland och mer väntan än tid framför kameran. Att få på det smink och de proteser som förvandlade honom till den tre meter långe björnjätten Beorn tog fyra till fem timmar. Ändå tycker han att regissören Peter Jackson lyckades skapa en hemtrevlig stämning under inspelningarna.

– Peter Jackson är annorlunda på det sättet att han jobbar i en miljardindustri men får det att kännas som en liten och ganska personlig upplevelse när man står på golvet framför kameran, säger Mikael Persbrandt.

Skådespelaren berättar att det inte var helt självklart att tacka ja till rollen eftersom allt hemlighetsmakeri kring manus innebar att han inte hade en aning om hur filmerna skulle bli. Chansen att få vara med i en internationell storfilm och det faktum att han som barn älskade Tolkiens böcker fällde avgörandet.

– Det jag brinner mest för är det som händer mellan människor, dramaspel. Jag kommer från teaterscenen, men det är klart att det är kul att vara med i en sådan gigantisk produktion.

Filmerna är visuella bombnedslag och somliga kritiker har knorrat över att alla effekter kommer i vägen för skådespeleriet. Mikael Persbrandt erkänner villigt att den tekniskt avancerade inspelningen inte var enkel.

– Vi som är stora eller små i den där filmen fick tyvärr jobba med det man kallar green screen och tennisbollar i stället för människor. Det har sina komplikationer, man vill så klart hellre spela mot Ian McKellen än mot en tennisboll

Ändå tar han kritiken med ro.

– Peter är en mästare på att göra den här typen av filmer. Är man inbjuden till hans universum så får man ta skeden i vacker hand och vara med, det är inte så djävla mycket att ha åsikter om. Man kan ha olika preferenser när det gäller film, men han är en fantastiskt sagoberättare och det är en glädje att få vara med.

Vid en av resorna till Nya Zeeland tog Mikael Persbrandt med sig familjen och han smög in sonen Igor, 7, på förhandsvisning av "Hobbit: Smaugs ödemark" i Stockholm. Sonens omdöme: "Sjukt spännande".

– De var nere och hälsade på så de har träffat Gandalf och hela gänget. De är helt galna i det här så han tyckte väl att jag var med för lite. Men jag sa att det kommer mer i trean.

Det har sagts förr, men kan vara värt att upprepa för att få lite perspektiv på den hysteri som omgärdar Mikael Persbrandts medverkan "Hobbit"-filmerna: Beorn är en biroll. Den svenske filmstjärnan syntes inte alls i den första filmen och får bara några minuter på duken i den nya. Mer är dock att vänta. Hittills har Peter Jackson vridit sista droppen ur Tolkiens texter för att fylla ut sina långa filmer. Det är ingen vild gissning att Persbrandt kommer att synas i rejält maffiga actionscener när den sista filmen når sitt klimax.

– Det är en begränsad roll i boken och i filmen. Nu blir det tydligen mer i trean när vi kommer till det stora slaget mellan de tre arméerna och den stora upplösningen. Det är mycket spännande att se fram emot, men vad ska jag inte avslöja.

Fakta - "Hobbit"-filmerna

• Dyra filmer: Kostnaden för de två första filmerna uppe i 3,67 miljarder kronor, uppger Time. Den första "Hobbit"-filmen har redan dragit in 6,5 miljarder kronor. Kostnaderna för "Sagan om ringen"-filmerna uppges ha uppgått till nästan 1,9 miljarder kronor.

• Stor produktion: Inspelningen av "Hobbit"-filmerna pågick i 266 dagar, men då räknas inte klippning, animering och annan post-produktion. 2 300 människor var inblandade i arbetet. 8 900 timmar gick åt till att bygga och riva filmernas miljöer. Totalt användes 11 862 silikonproteser i masker och kostymer. 14 ton silikon gick åt för att göra dem. Filmernas skådespelare använder sammanlagt 752 peruker och 263 lösskägg.

Fakta - Mikael Persbrandt

• Är: 50-årig skådespelare från Stockholm.

• Familj: Partnern Sanna Lundell och sönerna Igor, 7, och Lo, 3.

• Tidigare: Började sin karriär som dansare och var tidigare knuten till Kungliga dramatiska teatern i Stockholm. Har gjort många filmer som Gunvald Larsson i "Beck"-serien och har även gestaltat Jan Guillous hjälte Carl Hamilton på film. Belönades år 2008 med en Guldbagge för rollen Sigfrid Larsson i "Maria Larssons eviga ögonblick".

• Aktuell: Hyllas för sin insats i filmatiseringen av bioaktuella "Mig äger ingen". Ses som Beorn i "Hobbit: Smaugs ödemark", som fick svensk premiär den 11/12.

Carl Cato/TT

Mer läsning

Annons