Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pånyttfödda Soundgarden intar Hovet

/
  • Soundgarden kommer till Hovet i Stockholm. Från vänster: Ben Shepherd, Matt Cameron, Kim Thayil och frontmannen Chris Cornell.
  • Förutom Soundgarden har Chris Cornell en aktiv solokarriär.
  • Soundgarden återförenades efter 13 år i sär.

Grungegiganterna Soundgarden återförenades 2010 efter att ha varit splittrade i 13 år. På fredag intar de Hovet i Stockholm.
– Vi har bevisat att vi fortfarande är oss själva, säger frontmannen Chris Cornell.

Annons

Med låtar som "Black hole sun" och "Spoonman" tog Soundgarden 90-talsrocken med storm. Senast de besökte Stockholm var 1996 då de spelade på Hovet. På fredag återvänder bandet. Däremellan har de både splittrats (1997) och återförenats (2010).

– Det finns massor av rockband som bara har gjort en sak genom åren och sedan fastnat i det. Jag tycker att en av de bra sakerna med Soundgarden är att vi alltid kan plocka upp en gitarr och flytta oss till nästa grej, oavsett hur det passar in i vår historia, säger frontmannen Chris Cornell på telefon från New York.

Cornell, vars röst en gång utnämndes till den nionde bästa i rockhistorien av magasinet Rolling Stones läsare, har sedan splittringen hunnit med fyra soloalbum och tre med bandet Audioslave. Ett av soloalbumen var det märkliga Timbaland-samarbetet "Scream", som fick raggen att resa sig hos många kritiker. Men att kastas mellan olika musikgenrer är ett nöje som Cornell inte vill göra avkall från.

– Att hålla på med Soundgarden parallellt med en solokarriär fungerar riktigt bra, för det inkluderar så många musikstilar som jag inte vill vara utan. De två världarna, att turnera som ett band och med en enmansshow, känns extremt uppfriskande, säger Chris Cornell.

Vad fick er att återförenas efter alla år?

– Det var kärleken till bandet och musiken. När vi samlades på nytt fick vi erbjudanden om att medverka i shower som skulle ge oss många miljoner, men vi tackade nej till det mesta. Jag tror att det var viktigt för då kunde vi titta på varandra och känna att vi gjorde det av rätt anledning.

Nästa år är det 30 år sedan bandet grundades i grungemeckat Seattle. Inte bara Soundgardens musik har förändrats sedan dess utan hela branschen.

– I dag är musik en gratis förbrukningsvara. Kommer framtidens unga att lyssna på ett helt album? Det är allt jag gjorde och allt jag ville göra som ung. Jag lyssnade ofta själv i flera timmar och sveptes iväg i den upplevelsen. Kommer det att försvinna? frågar sig Chris Cornell.

Soundgarden har i varje fall inga planer på att försvinna. De släppte sitt senaste album "King Animal" i fjol och planerar redan för nästa.

– Jag tror att vi har bevisat att vi fortfarande är oss själva och att nästa album kan vara vad som helst, säger Chris Cornell.

Fakta/Soundgarden

• Soundgarden bildades 1984 i Seattle, USA. Bandet består av sångaren Chris Cornell, gitarristen Kim Thayil, trummisen Matt Cameron och basisten Ben Shepherd.

• Bandet gav ut sin första skiva Ultramega OK 1988. Totalt har de släppt sex album som har sålts i över 21 miljoner exemplar. De har även vunnit två Grammys.

• Soundgarden splittrades 1997 och återförenades igen 2010. De planerar att släppa sitt sjunde album senare i höst.

Karl Dalén/TT

Mer läsning

Annons