Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panflöjtens drottning på besök i Sollefteå

/

Det var en världsstjärna på besök i Sollefteå igår kväll.
Panflöjtisten Dana Dragomir gav en bejublad konsert i en fullsatt Sollefteå kyrka. Repertoaren son hon bjöd på var en härlig musikalisk blandning, som också visade panflöjtens breda register som instrument.

Annons

Dana har sina rötter i Rumänien, men har bott i Sverige i över 20 år. Här hemma är hon kanske mest känd för musiken till filmen Mio min Mio.

Hon är märkvärdig på många sätt, inte minst genom att vara världen första professionella panflöjtist. Det kan låta underligt, men panflöjten har länge varit uteslutande männens domän. Varför är inte lätt att förstå, en möjlig anledning kan vara den centrala ställning den har i de mansdominerade länder där den spelas: Rumänien – där den är nationalinstrument, och övriga Balkan, och Syd- och Centralamerika.

Trots sin ganska enkla karaktär – några bamburör av olika längd, sammanfogade i en enda, böjd rad – har panflöjten ett oerhört brett musikaliskt register. Dana Dragomir är en mästare på att ta vara på alla dess möjligheter. Det är bland annat därför hon kan ha en sådan bredd i sin repertoar.

I Sollefteå bjöd hon på klassiker som Schuberts Ave Maria, filmmusik från Love Story, popballader, folkmusik, svensk av Per-Erik Moraeus (bror till Kalle), men framfört allt rumänsk, julsånger, med Helga natt som paradnummer, och ABBA, mycket ABBA.

Dana Dragomir förenar det stämningsfulla och melodiösa med det dramatiskt uttrycksfulla, med inslag av humor och lekfullhet, alltid med ekvilibristisk virtuositet. Hennes spelglädje och inlevelse är oemotståndlig.

Hon ackompanjerades följsamt på piano av Marcus Fernholm.

Text & bild: Gregor Flakierski

Mer läsning

Annons