Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öländskt alvar för Lena Endre

/
  • Daniel Alfredson och Lena Endre arbetade ihop med
  • Lena Endre spelar Julia som har förlorat sin son i
  • I filmatiseringen av

Glöm skånska böljande fält och saltstänkt bohuslänsk skärgård för en stund.
Nästa svenska kriminalgåta, som i kväll når Härnösands bioduk, utspelar sig i det karga öländska landskapet, med dramatiska höjdpunkter på det dimhöljda alvaret.

Annons

Fast historien i "Skumtimmen", om ett barn som försvinner i början av 1960-talet och konsekvenserna det får för hans mamma, morfar och hela bygden, är lika mycket ett relationsdrama.

Lena Endre spelar huvudrollen Julia, vars 5-åriga son försvann och aldrig blev hittad igen, när han skulle bli passad av hennes pappa. Vi möter henne 20 år efter den traumatiska händelsen, när hon återvänder till sitt barndomshem på Öland.

– Den här kvinnan lever i en ensam misär och får aldrig något avslut eftersom hon inte vet vad som egentligen hände. Hon har kapslats in i den här skulden. Men mitt i all tragedi finns en försoning med pappan. Det är en vacker historia, säger Lena Endre.

Att filmatisera en populär roman är inget nytt för regissören Daniel Alfredson. Med Johan Theorins "Skumtimmen", som får biopremiär på fredag, följer han upp bland annat de två sista "Millennium"-filmerna. De som har läst romanen får stå ut med vissa förändringar, att välja och att välja rätt är receptet på framgång, enligt honom.

– Man måste hitta sin vinkel, veta vad man vill berätta. Det går inte att ta med allt men man måste ändå behålla essensen i berättelsen. I det här fallet var det främst far- och dotterrelationen jag föll för. Det är något vi inte har sett på bio på ett tag. Den är både rörande och stark.

Lena Endre och Daniel Alfredson jobbade ihop med "Millennium"-filmerna och liksom många av sina kollegor därifrån har de smakat på internationella karriärer. Lena Endre dök upp i en liten roll i Paul Thomas Andersons "The master" i fjol. Och Daniel Alfredson förbereder som bäst att filma med Anthony Hopkins. Den sanna historien "The kidnapping of Freddie Heineken" om hur ölarvingen och affärsmannen Freddie Heineken blev kidnappad och så småningom släppt för en rekordsumma ska spelas in i Frankrike, Holland, Belgien och i USA med start om en månad.

– Jag har inte träffat Anthony Hopkins än men det känns spännande. I Holland är den här historien lika känd som Palme-mordet är här, säger Daniel Alfredson.

Många verklighetsbaserade filmer blir i dag utsatta för debatt, senast "Monica Z", hur ser du på det?

– Ja, men det kan jag förstå. En biopic är en biopic, då kan man inte hitta på saker om personer.

Miranda Sigander /TT

Mer läsning

Annons