Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-vik får Melodifestivalen

/

Nu är det klart. Örnsköldsvik får Melodifestivalen 2014.

Umeå har supportat kommunens ansökan.

Annons

Som allehanda.se har rapporterat har det mer eller mindre varit klart att en av Melodifestivalens deltävlingar kommer till Örnsköldsvik under nästa år. Men att det har varit mycket hysch-pysch kring uppgörelsen.

Läs mer: Melodifestivalen på gång igen

Örnsköldsviks kommun beslutade först att sekretessbelägga schlageravtalet, men omprövade sitt ställningstagande efter att Örnsköldsviks Allehanda överklagat beslutet.

Ortstidningen har även fått ta del av avtalet som tecknats med SVT:s samarbetspartner och genomförare Live Nation – och kan bekräfta att det hela är klart.

Det blir schlageryra 2014.

Bildspecial: Melodifestivalen 2007 och 2010

Avtalet handlar i stora drag om att kommunen går in och köper ett marknadsföringspaket för drygt 550 000 kronor. Och får därmed en av deltävlingarna samt generalrepetition i Fjällräven Center.

Oklart är ännu vilken av de fem deltävlingarna i ordningen som det blir.

SVT har veto mot uppgörelsen och har yttersta beslutsrätt att säga nej till Örnsköldsvik och kan förlägga sina tävlingar på annan ort.

Sedan tillkommer naturligtvis kostnader för kringarrangemang. Total budget för schlagerfesten är på drygt 800 000 och tas inom ramen för Världsklass 2015. Villkorat är bland annat att kommunen ska fixa en välkomstfest för cirka 250 inbjudna gäster och journalister.

Förra gången Melodifestivalen arrangerades i staden så syntes bland annat Elvy Söderström och S-partiledaren Stefan Löfven – då ordförande för IF Metall – i vimlet tillsammans med Allehanda.se:s utsända och schlagerstjärnor som Måns Zelmerlöw och Dolph Lundgren.

En betydelsefull orsak till att Melodifestivalen kommer tillbaka till staden, är det nya samarbetet inom Umeåregionen. Umeå hade planer om att ansöka om att få arrangera en deltävling. Men när kommunalråden Lennart Holmlund (S) och Anders Ågren (M) fick höra om Örnsköldsviks strävanden valde man att supporta den ansökan i stället.

– Melodifestivalen blir vårt bidrag till kulturhuvudstadsåret. Både Holmlund och Ågren var positiva och valde att supporta oss i stället för att gå in med en egen ansökan. Det här ska ses som hela Umeåregionens fest, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd, Örnsköldsviks kommun.

Kommunalrådet ser frågan om Melodifestivalen ur ett tillväxtperspektiv.

– För att växa måste man så frön och för att utvecklas behövs det näring. Det här är en del i näringspolitiken, men även någonting vi gör för kommuninvånarna. Vi har goda erfarenheter av de två tidigare deltävlingarna som arrangerats, säger Elvy Söderström.

Annons