Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Sune-filmen upprör på förhand

/
  • Regissören Hannes Holm tröttande på att läsa skitsnack om filmen på nätet.
  • William Ringström och Morgan Alling i rollerna som Sune och pappa Rudolf.

Tjugo år efter förra vändan med barnboksfiguren Sune rör den nya filmen "Sune i Grekland - all inclusive" upp känslorna.
– Det är jätteintressant att se hur förbannade en del människor är, säger regissören Hannes Holm om sin film som har premiär på juldagen.

Annons

För majoriteten av den tilltänkta juldagspubliken framstår nog "Sune i Grekland - all inclusive" som ett trevligt familjealternativ. Men på nätet har Peter Haber-fans rasat över den nya filmens blotta existens. Detta har inte undgått regissören Hannes Holm.

– Det verkar som att de tror att "Sunes jul" och "Sunes sommar" blir sämre om den här filmen blir bra. Jag brukar gå in kolla vad som skrivs ibland och när någon har spytt ur sig något elakt kan jag svara. Då brukar det bli tyst, säger han.

Men i det stora hela bryr sig regissören inte om hatarna på nätet. De kommer aldrig att bli nöjda ändå, säger han, och den nya filmen är gjord för en ny publik, som främst har böckerna som referens.

– Jag har skrivit manus tillsammans med författarna Sören Olsson och Anders Jacobsson och jag tycker att den största skillnaden är att vi släpper fram mer av den fräcka tjejtjusaren Sune. I många barnskildringar är det barnen som är ordentliga och de vuxna som är skruvade. Rudolf är ju lite knasig men det är ändå Sune som gör bort sig och det tycker jag är häftigt.

Sune och Rudolf spelas av William Ringström och Morgan Alling, som inte vill jämföra sig med föregångarna.

– Jag ville göra min egen grej, Sune är en go kille som stöter på lite bekymmer. Jag tycker själv att det blev väldigt bra, säger William Ringström.

– Det tycker jag också, du är grym, intygar Morgan Alling.

Att familjen ens hamnar i Grekland, i stället för på den vanliga husbilssemestern, är egentligen ett mirakel med tanke på pappa Rudolfs snålhet. Men den manusvändningen innebar att hela filmfamiljen tillbringade fem veckor på plats i Grekland i somras. Sina roller hittade de direkt.

– Det var bara att kliva rätt in i det här och leka framför kameran. Vi hade jättekul och det tror jag lyser igenom, säger Alling.

Konkurrensen på juldagen är hård i år, inte minst eftersom en annan svensk film går upp samtidigt, Ulf Malmros komedi "Mammas pojkar".

– Ulf Malmros tycker jag kan dra något gammalt över sig, ha. Givetvis kommer filmerna att ta lite publik från varandra men vi är kompisar och då är det i alla fall kul att det är till Ulf, säger Hannes Holm.

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons