Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya stjärnor i "Snabba cash"-finalen

/
  • Malin Buska och Martin Wallström är nya ansikten i
  • Natalie är en av få stora kvinnliga roller i
  • Malin Buska spelar gangsterdottern Natalie i

Två nya ansikten dyker upp när det drar ihop sig för "Snabba cash"-final.
Malin Buska och Martin Wallström spelar avgörande roller för dramatiken.
– Att få vara en del av det här känns som en vinstlott, säger de.

Annons

JW, Jorge och Radovan känner vi väl vid det här laget. I regissören Jens Jonssons händer har deras öden nu förseglats. Vilka som överlever när eftertexterna rullar efter den tredje och sista "Snabba cash"-filmen får vara osagt men klart är att Jens Jonsson gjort en del, för romanläsarna, oväntade val.

Det tror inte Martin Wallström spelar så stor roll.

– Publiken är van vid det nu, att filmerna inte är precis som böckerna. De är sitt eget universum.

Han spelar polisinfiltratören Hägerström som jobbar på att ta sig nära gangsterbossen Radovan. Då möter han också Natalie, Radovans dotter som till en början tar avstånd från pappans affärer. Hon spelas av Malin Buska, en av "Snabba cash"-seriens få kvinnliga skådespelare.

– Man har mest sett män som umgås med män och hämnas på män, så visst är det kul. Hon är inte bara benhård utan också naiv, men dras in i saker och får smaka på känslor i ett djupt mörker. Det var jobbigt under inspelningen, att gå runt och bära på. Men det är skönt när det kostar och känns något när man jobbar.

Även fysiskt fick Malin Buska känna en hel del under inspelningen. Hon tränade kampsporten MMA med en egen tränare och har flera hårda scener i filmen och råkade också ut för en del skador.

– Jag fick hjärnskakning och tappade en hel tumnagel. Det var en brutal smärta, jag svimmade. Men det är saker man får ta. Man kan inte bara torrfajtas.

Trots att både hon och Martin Wallström minns inspelningen som "blöt, mörk, kall och blodig" har de mest positiva minnen.

– Inspelningen har gett mig så otroligt mycket. Jag visste till exempel att de verkligen ville hitta en serb till rollen som Natalie. "Då får jag väl lära mig replikerna på serbiska då", tänkte jag och provfilmade. Nu känner jag att allt är verkligen möjligt, säger Malin Buska.

Helt utan press har det dock inte varit, att kliva in i den avslutande delen av en framgångsrik filmserie.

– Det är inte som att göra fem dagar på en tv-serie. Förväntningarna är högt ställda redan från början. Men det är mest positivt. Jag minns när jag såg tvåan några veckor innan vi skulle börja filma, då kändes det som en jädra vinstlott, en ära att få vara med, säger Martin Wallström.

De två tidigare filmerna har sina speciella drag. Hur skulle ni beskriva den här?

– Den är en blandning av så mycket. Det futtiga med det storartade. Det realistiska med det förhöjda, säger Malin Buska.

Martin Wallström förtydligar:

– Det är en riktig popcornfilm som kan tilltala en bred målgrupp. Den är fet.

Fakta - Snabba cash-trilogin:

• "Snabba cash" (2010) i regi av Daniel Espinosa blev en enorm succé. "Något så originellt som en svensk thriller som både är spännande och välspelad" löd den i stort samfällt positiva kritiken. Sågs av drygt 600 000 på bio.

• "Snabba cash 2" (2012) i regi av Babak Najafi fick ett blandat mottagande. Den jämfördes med tv-serien "The wire" och beskrevs som mörkare, hårdare men också tunnare och mer fylld av kompromisser. Sågs av drygt 320 000 på bio.

• "Snabba cash - livet deluxe" i regi av Jens Jonsson får biopremiär i kväll, den 30 augusti. Filmen visas i Kramfors, Sollefteå, Härnösand och Örnsköldsvik.

FAKTA - MALIN BUSKA OCH MARTIN WALLSTRÖM

Martin Wallström

• Ålder: 30

• Bor: Stockholm

• Familj: Fru, son och hund.

• På fritiden: "Lagar mat och byter blöjor".

• Karriär i urval: "I rymden finns inga känslor" (2010), "Ego" (2013). medverkar i kommande "Gondolen" och förbereder sin debut som kortfilmsregissör.

Malin Buska

• Ålder: 29

• Bor: Stockholm

• Familj: Ja

• På fritiden: "Läser, målar, promenerar, kollar på film".

• Karriär i urval: "Happy end" (2011). Medverkar i kommande "Kärlek deluxe" och ska härnäst spela rollen som drottning Kristina i Mika Kaurismäkis film.

Miranda Sigander /TT spektra

Mer läsning

Annons