Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Taube-bok väcker liv i visorna

/
  • Sven-Bertil Taube har valt ut låtarna i den nya visboken
  • Evert Taube och hustrun Astri Taube pratar med en fiskare. Bild från boken
  • Evert Taube uppträder på Gröna Lund i Stockholm. Bild från boken
  • Evert Taube på Knektbodaberget i Stockholms skärgård. Bild från boken

Är Evert Taubes visor tidlösa? Det tror sonen Sven-Bertil Taube, som har varit med om att ta fram ett nytt verk om skalden.
– Visorna är klassiker som tål att höras flera gånger, säger han.

Annons

Med över 300 visor satte Evert Taube outplånliga fotspår i det svenska vislandskapet. Nu publiceras flera låtar på nytt i boken "Evert Taube - 50 visor i urval av Sven-Bertil Taube".

– Jag försökte välja dem så att de skulle spegla bredden i Evert Taubes repertoar. Han skrev ju allt från kärlekslyrik till sjömansvalser och argentinska tangos. Det var ett velande in i det sista, berättar Sven-Bertil Taube.

Förutom noter finns även bilder och bakgrundstexter till varje visa. Dessutom innehåller boken en biografi av Petter Karlsson, som har grävt djupt i Taubearkivet för att kartlägga såväl verklighetens Carmencita som skaldens berömda sjöfartsäventyr.

Carmencita hette egentligen Cecilia och var en 15-årig syster till en av Taubes bekanta. Enligt hennes ättlingar dansade de aldrig tango tillsammans eftersom det ansågs alldeles för erotiskt, och något frieri ska det inte ha varit tal om.

Som så ofta hade Evert Taube tagit ut svängarna under skrivprocessen. När han åter besökte byn Samborombón med ett svenskt tv-team 1964 visade han glatt upp krogen där han och Carmencita träffats. Först när tv-kamerorna stängts av kom en äldre man fram och upplyste Taube om att krogen byggdes mer än 15 år senare än vad han hade hävdat. "Är det mitt fel att ni har byggt ett hus som jag har hittat på?" ska skalden ha svarat.

Sven-Bertil Taube tror att visorna kommer att fortsätta att hitta nya lyssnare.

– Visorna är klassiker som berör människor och livet och tål att höras flera gånger. Jag tror att nya generationer kommer att upptäcka sin Taube precis som jag själv upptäckte Bellman som ung. När de tröttnar på popmusiken så blir Taube spännande för att texterna verkligen handlar om något.

Ibland sätter dock tiden så djupa spår i en visa att den måste ändras. Som i fallet med "Tatuerarevalsen" från 1929, som i sin originalversion innehåller textraden "borta i Bahia. Hej! Sjung faderia. Var det bara negrer och skräll och skrik."

– Det säger man ju inte i dag. Men det var inga svårigheter att ta bort det för i den föregående versen finns en fras som passar lika bra, säger Sven-Bertil Taube.

Vilken är din egen favoritvisa?

– "Så länge skutan kan gå" är en stor sång och "Så skimrande var aldrig havet" en vacker kärleksvisa. Sedan tycker jag att "Fritiof i Arkadien" är rolig. Den är musikaliskt underhållande.

Fakta - Evert Taube

• Evert Taube föddes den 12 mars 1890 och växte upp på ön Vinga utanför Göteborg med 13 syskon. Under ungdomsåren gick han till sjöss och bosatte sig under fem år i Argentina, vilket präglade hans musik.

• Taube släppte sin första prosabok 1918 och sin första visbok, "Sju sjömansvisor och Byssan Lull", året efter. Sammanlagt skrev han över 300 visor. Till de mer kända räknas "Fritiof och Carmencita", "Flickan i Havanna", "Calle Schewens vals" och "Sjösala vals", bland många andra. Illustrationerna till visböckerna målade han för det mesta själv.

• Tillsammans med hustrun Astri fick Evert Taube fyra barn: Per-Evert, Rosemarie (som dog efter två veckor), Ellinor och Sven-Bertil.

• Evert Taube dog den 31 januari 1976 i Stockholm.

Karl Dalén/TT

Mer läsning

Annons