Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny juldagskamp för Sune

/
  • Regissören Hannes Holm säger att succén bakom Sune stavas hårt arbete och lite magi.
  • Morgan Alling gör återigen Sunes pappa Rudolf, en roll han gärna återkommer till.
  • William Ringström och Hanna Elffors Elfström spelar Sune och storasyster Anna. De hoppas på ny publiktillströmning.

"Sune på bilsemester", "Hundraåringen", "Emil & Ida i Lönneberga" och "Hobbit: Smaugs ödemark" - kampen om juldagens biogäster blir tuff.
Denna juldag tar Sune publiken med på bilsemester i Tyrolen. Med i bagaget har de årets största publiksuccé.

Annons

De var inte många men de var högljudda, kritikerna inför förra årets nytändning i Sune-serien, "Sune i Grekland- all inclusive". Men efter premiären på juldagen förra året tystnade debatten om fräckheten i att göra Sune utan Peter Haber och filmen fick 600 000 biobesök.

– De som var arga inför förra filmen tystnade ganska snabbt efter premiären, säger Morgan Alling.

Ingen annan svensk film slagit den siffran i år. Nu är gänget tillbaka med "Sune på bilsemester", som får premiär på juldagen, och de är av förklarliga skäl rätt nöjda.

– Vi visste ju hela tiden att vi gjorde något annat än originalet, och det har varit jätteroligt att få komma tillbaka till rollen igen, säger Morgan Alling, som spelar pappa Rudolf.

Förklaringen till succén förklarar regissören Hannes Holm med hårt arbete ("till 90 procent") och lite magi ("10 procent") som har med personkemi att göra. Anja Lundqvist, som spelar mamma Karin, framhåller också styrkan i en riktig familjefilm.

– Alla kan gå tillsammans och få ut något av det och bli roade. Jag tvekade faktiskt innan jag fick rollen. Jag har gjort mycket seriösa saker tidigare som jag vetat är "ok" i Kultursverige och det har varit skönt att befria sig från den världsbilden, att det ska få styra mig. Jag njuter verkligen av att barn kommer fram och har haft roligt, säger hon.

Morgan Alling har ytterligare en teori om framgångsreceptet.

– Jag tror att det finns ett sug efter att visa killar som har den här stora kärlekslängtan som Sune har. Annars har vi bara den här stereotypa bilden av att killar gillar krig och att slåss och ska vara så tuffa. Jag tror det attraherar att vi visar en annan sida också.

William Ringström, som spelar Sune och har fått vänja sig vid att bli igenkänd på stan, håller med.

– Han är en snäll och go person, som förstår känslor.

Kan du känna igen dig i honom?

– Både och, Sune är yngre än vad jag är, det finns en tröskel där mellan barn och ungdom. Jag är väl lite coolare än vad Sune är. Men båda gillar tjejer, säger William Ringström.

Den tredje filmen om Sune och hans familj spelas in i vinter och får premiär på juldagen 2014. Då bär det av mot skidsemester i fjällen. Manuset skrivs för fullt och en sak verkar säker:

– Det blir Rudolf i uppförsbacke kan man säga, säger Hannes Holm.

Miranda Sigander/TT

Mer läsning

Annons