Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu startar Stockholms filmfestival

/
  • Stockholms filmfestivals jury och Ai Weiweis stol. Medlemmarna i årets jury är Lena Endre, Helena Danielsson, Kristian Petri och Moa Gammel. Ai Weiwei själv kan inte lämna Kina men hoppas kunna medverka i juryarbete ändå. Ej med på bild är regissören Hiner Saleem, som också ingår i juryn.
  • Årets jury på Stockholms fillmfestival är Lena Endre, Helena Danielsson, Kristian Petri, Moa Gammel och Hiner Saleem (ej med på bild). Den kinesiske konstnären Ai Weiwei får inte lämna Kina men har skickat en symbolisk tom stol.
  • Ai Weiwei kan inte medverka rent fysiskt på Stockholms filmfestival. Men han har skickat en inspelad hälsning som ska visas för festivalpubliken.

När Stockholms filmfestival rullar ut röda mattan saknas den kanske tyngsta gästen.
Men den kinesiske jurymedlemmen Ai Weiwei skickar en specialhälsning till festivalpubliken.

Annons

För 24 gången är det dags för filmfestival i Stockholm. Under 12 dagar ska 180 filmer från 50 länder visas upp och som en röd tråd genom programmet finns temat frihet. Dess motsats, ofrihet, får en extra aktualitet eftersom en av jurymedlemmarna, den internationellt välkände konstnären Ai Weiwei, inte fått tillstånd att resa ut ur Kina och därför inte kan närvara.

På en pressträff på måndagen presenterades övriga i festivaljuryn, som alltså har den grannlaga uppgiften att se de 20 filmerna i huvudtävlingen och dela ut den 7,3 kilo tunga Bronshästen till bästa film. De ska också dela ut Aluminiumhästar till bland annat bästa regidebut och bästa manliga och kvinnliga skådespelare.

Juryns ordförande är regissören Kristian Petri och till sin hjälp har han skådespelerskorna Lena Endre och Moa Gammel, samt filmproducenten Helena Danielsson och den irak-kurdiske regissören Hiner Saleem.

Ai Weiwei är trots sin fysiska frånvaro ändå en del av festivalen. Han har skickat ett symboliskt verk, en tom stol, som ska visas upp. Dessutom har han spelat in en humoristisk hälsning till festivalpubliken, där han klär av sig och uppmanar alla att "be happy" samtidigt som han ger långfingret.

Exakt hur han ska delta i juryarbetet är fortfarande oklart men tanken är att han ska få se alla filmerna och kunna skypa med resten av juryn.

– Jag hoppas på det, säger Lena Endre som i övrigt är väldigt glad över sin jurytjänst under festivalen och tycker att temat är viktigt. Hon får medhåll av Moa Gammel.

– Det är symptomatiskt att diktaturer försöker tysta konstnärer först eftersom konst kan vara ett så starkt vapen.

Stockholms filmfestival invigs på tisdagen med en galavisning av Steve McQueens Oscarshajpade "12 years a slave" där han för tredje gången har jobbat med Michael Fassbender. Festivalen pågår 6-17 november.

Fakta/Nedslag på festivalen

• "Tom at the farm". Xavier Dolan slog igenom som 21-åring med sin debut "Jag dödade min mamma" 2009. Nu är han tillbaka med en psykologisk thriller som utspelar sig på landsbygden.

• "Nebraska". Alexander Payne följer upp "Sideways" och "The decendants" med en svartvit och lågmäld roadmovie från sin hemstat. Bruce Dern spelar grinig gammal gubbe.

• "The selfish giant". Hon har kallats för en arvtagare till Ken Loach. Clio Barnard har gjort en diskbänksrealistisk historia om två skoltrötta killar som rekryteras av en skrothandlare för att stjäla koppartråd."Bluebird". När en liten pojke blir kvarglömd på en iskall buss över natten sprider sig skuldkänslor och anklagelser i ett litet samhälle. Gripande långfilmsdebut med "Mad mens" John Slattery och "Girls" Adam Driver. Samproducerad av svenska Erika Wasserman ("Avalon").

• "Jimi: All is by my side". Outkasts André 3000 spelar gitarrvirtuosen Jimi Hendrix under en tidig period i hans karriär. Skriven och regisserad av John Ridley, också festivalaktuell med manus till invigningsfilmen "12 years a slave".

• "Blå är den varmaste färgen - kapitel 1 &2". Årets Cannes-vinnare av Abdellatif Kechiche. Tre timmar långt om ett ungt lesbiskt par och med långa explicita sexscener.

• "The fifth estate". Ingår i festivaltemat "frihet" och handlar om Wikileaks-grundaren Julian Assange. Benedict Cumberbatch spelar huvudrollen och Alicia Vikander spelar en biroll.

Miranda Sigander/TT

Mer läsning

Annons