Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Moodysson sugen på fler filmer

/
  • Liv LeMoyne, Mira Barkhammar och Mira Grosin spelar huvudrollerna i Lukas Moodyssons
  • Liv LeMoyne som Hedvig, Mira Barkhammar som Bobo och Mira Grosin som Klara i
  • Scen ur

Med tonårsfilmen "Vi är bäst! ", som har premiär i kväll och visas på Härnösands, Örnsköldsviks och Sollefteås respektive biografer, har Lukas Moodysson gjort en av sina mest upplyftande filmer hittills. Nu öppnar regissören för fler filmer.
– Jag var tårögd under sista inspelningsdagen och kände att jag hade fått lusten tillbaka, säger han.

Annons

Efter den svalt mottagna filmen "Mammut" från 2009 bestämde sig Lukas Moodysson för att ta en paus från filmskapandet. I stället skrev han två romaner med de måttligt upplyftande titlarna "Döden & Co" och "Tolv månader i skugga".

Men så en dag hemma i Småland fick han nog av mörkret.

– Det är svårt att säga exakt vad som låg bakom det, men jag kände att jag ville jobba med ett roligt och lättsamt projekt igen, säger han.

Resultatet blev "Vi är bäst!", som har biopremiär i kväll, den 11 oktober. Filmen baseras på hustrun Coco Moodyssons seriebok "Aldrig godnatt" och handlar om tre 13-åriga tjejer på 80-talet som bestämmer sig för att starta ett punkband.

Inspelningen kallar Moodysson för en av de roligaste som han har varit med om.

– Jag hoppas att det finns kvar något i filmen av stämningen som fanns under inspelningen, för det var roliga dagar att gå till jobbet, säger han.

Tjejerna i filmen spelas av Mira Barkhammar (Bobo), Mira Grosin (Klara) och Liv LeMoyne (Hedvig). En av utmaningarna under inspelningen var att få dem att prata som man gjorde 1982 - alltså att inte använda ord som "typ" och "liksom".

– Vi försökte hålla koll på dem men ibland säger de saker som man inte hade sagt då. Framför allt pratar de snabbare än man gjorde 1982. Ser man dokumentärfilmer från den tiden så pratade ungdomarna långsamt, säger Moodysson.

Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne pratar allt annat än långsamt. De ger en entusiastisk bild av filminspelningen som Moodysson.

– Vi hade jättekul! Inte minst mellan inspelningarna eftersom vi hade ett härligt filmteam, säger Barkhammar.

– Det är nästan sorgligt för det känns som om det aldrig kommer vara så här bra igen, säger LeMoyne.

– Nu vill vi göra en "Vi är bäst 2!", utropar Mira Grosin.

På frågan om de vill göra mer film framöver svarar tjejerna ja. Även Lukas Moodysson verkar ha fått tillbaka sin aptit på filmskapandet.

– Jag var tårögd under sista inspelningsdagen och kände att jag hade fått lusten att göra film tillbaka. Så nu skulle det vara roligt att göra fler filmer, men då måste någon betala. Det är ju inte så att jag har en prenumeration på att göra film.

Fakta - Lukas Moodysson

• Bakgrund: Född 1969. Publicerade sin första diktsamling som 17-åring och släppte fler därefter. Utbildade sig på Dramatiska Institutet där han gjorde sin första kortfilm 1995.

• Karriär: Slog igenom med sin första långfilm "Fucking Åmål" (1998), som vann fyra Guldbaggar och flera internationella priser. Därefter följde långfilmerna "Tillsammans" (2000), "Lilja 4-ever" (2002), "Ett hål i mitt hjärta" (2004), "Container" (2006) och "Mammut" (2009). Efter "Mammut" publicerade Moodysson två romaner, "Döden & Co" och "Tolv månader i skugga".

• Aktuell: Filmen "Vi är bäst!" baseras på Coco Moodyssons delvis självbiografiska seriealbum "Aldrig godnatt". I Sverige har filmen premiär i kväll, den 11 oktober.

Mira, Mira, Liv & Lukas om 80-talet

• Lukas Moodysson: "Mitt 80-tal var ganska likt det i filmen även om jag inte växte upp i Stockholm. Jag lyssnade på samma musik och tror att jag och Coco var ganska lika varandra."

• Liv LeMoyne: "Det var inte så att någon berättade jättemycket om 80-talet innan inspelningen. Jag kände till "Terminator" och att det fanns discomusik."

• Mira Barkhammar: "Min pappa var lika gammal som Bobo och Klara på 80-talet och han var väl halvpunkare, så han har berättat en del."

• Mira Grosin: "Alltså jag visste typ ingenting, förutom att Elvis Presley levde då. För det gjorde han väl?"

Karl Dahlén /TT

Mer läsning

Annons