Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noomi Rapace har fullt upp

/
  • Ständigt i rampljuset. Noomi Rapace har fullt upp med sin karriär.
  • Noomi Rapace har blivit en internationell superstjärna efter framgångarna med
  • Noomi Rapace var ett av de skandinaviska dragplåstren på filmfestivalen i Marrakech.

Om några månader ger sig Noomi Rapace in i det tuffaste filmjobb hon någonsin haft.
I "What happened to Monday" spelar hon inte mindre än sju varianter av sig själv.
– Det är jätteläskigt, säger hon.

Annons

Vi träffas på filmfestivalen i Marrakech, dit hon kommit för att delta i hyllningen av skandinavisk film. Hon har håret färgat väldigt blont, och det är nästan svårt att känna igen henne.

– Det är för den film jag ska göra nu, "Alive alone". Jag spelar en heroin addict och prostituerad, som möter en muslimsk man som suttit oskyldig i Guantanamo och som nu kör taxi i New York. Det är lite grann av "Taxi driver" möter "Leaving Las Vegas".

Hon har gjort omfattande research bland knarkare och prostituerade i främst Bronx i New York, och säger att de hon mött är mycket angelägna om att det ska ges en rättvis bild av missbruk.

– De vill bli hörda. Den största skräcken är att det inte ska bli på riktigt.

"What Happened to Monday" utspelas i ett futuristiskt samhälle där ingen familj får ha mer än ett barn. Men i Noomi Rapaces familj finns det sju barn, alla exakt lika, och medan staten jagar flerbarnsfamiljer försöker de sju nu dölja att de finns.

– Det skrevs för en man, men regissören Tommy Wirkola sa att han bara kunde se mig i de här rollerna, så nu skrivs manuset om för mig. Den här filmen är det läskigaste jag tagit mig an, och den kommer att ta tid.

Noomi Rapaces utlandskarriär rullar på i full fart - under 2014 kommer vi att få se henne i Daniel Espinoas "Child 44" och thrillern "Animal rescue", skriven av Dennis Lehane.

Hon spelar ofta mycket trasiga kvinnor, och säger att det är ett medvetet val.

– Det är mycket mer intressant att kliva in i karaktärer som kämpar och där det finns motsättningar. Det är inte roligt att spela någon som är lycklig och balanserad, säger hon med ett skratt.

– Jag blir ofta påverkad av de karaktärer jag spelar. De flyttar in i mig, de tar över lite. Jag känner att jag blev lite annorlunda efter att ha spelat rollen i "Child 44".

Inte förrän i augusti väntar lite ledighet och umgänge med sonen Lev, som hon har med ex-maken Ola Rapace.

– Ola och jag hjälps åt med att se till att någon av oss alltid är med honom. Och vi har familjer som ställer upp och hjälper till. Nu i sommar ska min syster, som går ut gymnasiet i vår, hjälpa till och vara nanny när jag jobbar. Vi hjälps åt och pusslar.

Härom året sade Noomi Rapace att hon skulle köpa boende i London, men det har inte skett ännu.

– Jag har inte haft tid. Men jag ska göra det. Under det senaste året har jag varit mycket i New York och i London och jag tillbringade flera månader i Prag när vi gjorde "Child 44". Det har varit ett kringresande liv.

2014 är fulltecknat och det finns ännu så länge hemliga filmplaner för hösten också och 2015 börjar bli det. Då kommer inspelningen av "Prometheus 2" att dra igång. Regissören Ridley Scott bekräftade nyligen för TT att man just nu skriver färdigt manuset.

Och svensk film, finns det någonting sådant på Noomi Rapaces agenda? Hon drar lite på svaret.

– Det finns en film där jag har talat med regissören. Den ska inte göras i Sverige men det är en svensk film. Men det verkar svårt just nu att få ihop med scheman. Vi får se.

Fakta - Noomi Rapace

• Ålder: 33.

• Familj: Frånskild från Ola Rapace. Sonen Lev.

• Bakgrund: Började inom teatern och tv-debuterade 1996 i dramaserien "Tre kronor" i TV4. Kritikergenombrott i danska filmen "Daisy diamond" 2007. Spelade Lisbeth Salander i de tre filmerna baserade på Stieg Larssons "Millennium"-böcker.

• Filmer, i urval: "Svinalängorna" (2010), "Babycall" (2011), "Sherlock Holmes: A game of shadows" (2011), "Prometheus" (2012), "Passion" (2012), "Dead man down" (2013.

Gunnar Rehlin/TT

Mer läsning

Annons