Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjesredaktören; "Talangsåpans tid är förbi"

/

Den 7 december 2012 - med andra ord i dag - är en stilbrytande och betydande dag i svensk TV-historia.
Under fredagskvällen dör förmodligen talangsåpan för svenskt vidkommande.

Annons

Och den som väntar på att få återse talangsåpan lär rimligtvis få vänta ett gäng år, men chansen är att väntan kan vara förgäves.

Kärleksrelationen mellan talangsåpan och tv-tittarna är nu helt enkelt över. Intresset för tävlade sångtalanger i tv är numera onekligen för litet, något som med besked har visat sig under den avslutande "X-Factor"-säsongen, men de senaste fiaskosändningarna av TV3-programmet "True Talent" och TV4-programmet "The Voice" är så klart även solklara exempel.

Kvällens "X-Factor"-final är utan tvivel den sista spiken i talangsåpakistan. Förra veckans semifinalsavsnitt av "X-Factor" hade futtiga 616 000 tittare, något som kan jämföras med "På Spåret", som hade 2 501 000 tittare, samt "Solsidan", som hade 1 809 000 tittare. En förkrossande skillnad, och då ligger likväl "X-Factor" på bästa sändningstid i TV4. Det gör exempelvis inte "Berg flyttar in", men hade ändå 1 158 000 tittare under senaste avsnittet. Och när Erik Grönwall finalvann över Calle Kristiansson i "Idol"-finalen 2009 såg närmare två miljoner människor på spektaklet.

Vad beror då denna dekandes på? Framför allt är vi tittare nu betydande mätta på formatet och nyhetens behag är sedan länge över. Men sedan kan man inte heller bortse från faktumet att Sverige är ett litet land, som inte kan producera hur många sångtalanger som helst. De duktiga rösterna räcker helt enkelt inte till. För det tittarna egentligen vill ha är ju en småsorlig solskenshistoria som till sist slutar lyckligt, så som engelska Susan Boyle och Paul Potts, eller totalt okända svenska råtalanger som sitter på ett postkontor i en by eller i en förort och bara väntar på att bli upptäckta. Sådana växer inte direkt på träd, något som stått ganska klart med tanke på det uppenbart intensiva sökande "X-Factor"-juryn och produktionsteamet lagt ner på att hitta sådana påläggskalvar. I finalen möts istället två unga, och väldigt ofärdiga, barnsångare och en ganska okarismatisk 42-åring vid namn Benny.

Talangsåpans tid är förbi - länge leve talangsåpan.

2 saker jag hört den senaste veckan:

• We Are She - We Are She (album): Ett imponerande bra debutalbum av Härnösandsbandet.

• Hästpojken - "Samma himlar" (singel): En fantastisk låt, helt enkelt. Jag har gigantiska förväntningar på det kommande albumet.

2 saker jag sett den senaste veckan:

• "The Big Bang Theory" - säsong 6: Fortfarande sjukt bra och alltjämt den bästa sitcomen just nu.

• "End of watch" (biofilm): En riktigt bra och spännande polisfilm, med Jake Gyllenhaal i huvudrollen, om LAPD-polisens vardag.

/Peter Carlsson - redaktör för Allehanda Nöje

Mer läsning

Annons