Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjesredaktören: "Swedish House Mafia - en helt ofattbar hajp?"

/

Hajpen är total.
Under gårdagskvällen hölls den första av totalt tre konserter med svenska dj-stjärnorna i Swedish House Mafia på Friends Arena i Stockholm och det var fest- och kaosstämning både innanför och utanför den nya nationalarenan.

Annons

Totalt kommer över 100 000 besökare finnas i publiken, fördelade på tre kvällar, när Steve Angello, Sebastian Ingrosso och Axel "Axwell" Hedfors ska ta farväl av den svenska publiken. Efter Sverigespelningarna fortsätter deras världsturné, med spelningar runt om i Europa, Sydafrika och USA, bland annat på anrika Madison Square Garden i New York. Och även om uppståndelsen inte är lika maniskt som här i Sverige, exempelvis tog de 35 000 biljetterna till lördagens konsert slut på 42 minuter, så finns det även ett stort internationellt intresse för den svenska husmaffian.

Personligen var jag både skeptisk och tveksam till husmaffians jättespelningar, framför allt när de, till min stora förvåning, sålde ut första, andra och även tredje konserten.

Skeptisk och tveksam är jag i och för sig fortfarande.

I min värld är det helt ofattbart att en dj-spelning överhuvudtaget kan hållas på en arena och därmed dra så pass mycket folk. I min värld är det helt ofattbart att skivvändare drar mer folk än konserter med live-spelande musikband. I min värld är det helt ofattbart att Swedish House Mafia nästan säljer lika många biljetter som Bruce Springsteen gjorde till sina Ullevi-spelningar i somras. I min värld är det inte tillnärmelsevis samma njutning att se Sebastian Ingrosso slänga på en ny skiva och veva näven i luften mot publiken, som att se Foo Fighters Dave Grohl leverera ett prickfritt gitarrsolo och sedan kliva rakt in i den avslutande refrängen.

Min inställning kan säkert tolkas som ett smärre ålderstecken, men i synnerhet handlar det om att min musiksmak de facto ligger en bra bit ifrån den house/electrodance-musik som husmaffian spelar.

Icke desto mindre gör Swedish House Mafia musik som är populär världen över och dessutom är trion fanbärare för den alltmer växande house- och electromusiken.

Det måste man likväl respektera.

2 saker jag hört den senaste veckan:

• Alina Devecerski - "Maraton" (album): Sundbybergstjejen Alina Devecerski har med denna skiva gjort en av årets bästa debutplattor.

• Mange Hellberg - "Varför börja med dig själv när du kan förändra världen" (album): Ett svängigt och trallvänligt album av Sundsvalls Mange Hellberg.

2 saker jag sett den senaste veckan:

• "Johan Falk 11 - Barninfiltratören" (dvd-film): Stabil Falk-rulle, som på ett snyggt sätt lägger upp bollen för avslutande biofilmen "Kodnamn Lisa".

• "De kallar oss artister" (SVT-program): Ett bra bevis på att licenspengarna faktiskt även går till bra program.

/Peter Carlsson - redaktör för Allehanda Nöje

Mer läsning

Annons