Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjesredaktören: "Finfin valuta för licenspengen"

/

Det är inte överdrivet ofta jag känner att man får rejält mycket valuta för den betalada tv-licenspengen, i synnerhet när det gäller musikprogram.
Det produceras helt enkelt för många "Doobidoo"-aktiga lekprogram där löjlighetens skimmer får stå och njuta i rampljusets centrum.

Annons

Men det gäller så klart inte bara SVT, utan även de kommersiella kanalerna, som överöser oss med stojiga lek- och tävlingsprogram som "Körslaget", "Sing a long", "X Factor", "Melodifestivalen", "Allsång på Skansen", "Lotta på Liseberg", med flera.

Därför blir man både förvånad och glad när program som "Dom kallar oss artister", "Så mycket bättre" och "Tack för musiken" får ta plats i tv-tablån - program som faktiskt är givande, utvecklande, och inte bara tilltalar den avslappade reptilhjärnan. I de tre programmen får intressanta artister komma till tals under ordnade förhållanden, istället för att tvingas leka charader i något fånigt charadprogram, sitta i någon komikerpanel eller leda ett gäng halvtaskiga körsångare som har hopp om att få femton minuter i blickfånget.

"Tack för musiken" är både underhållande, bra och folkbildande, precis som ett public service-program bör vara, och det ska bli riktigt spännande att se avsnitten med bland annat Plura och Anna Ternheim.

Angående "Så mycket bättre" verkar det råda väldigt delade meningar om årets artister. Vissa tycks anse att årets septett är den i särklass sämsta artistuppställningen under programmets treåriga historia. Jag är beredd att absolut inte hålla med.

Årets musiker är, så när som på virrpannan Sylvia Vrethammar, väldigt passande för programmet och både Magnus Uggla och i synnerhet Miss Li har imponerat och överraskat storligen med sina låttolkningar. Årets artistuppställning är bättre än förra årets, med framför allt Laleh och Timbuktu, men kanske aningen sämre än första säsongens, som innehöll exempelvis September, Plura och Lasse Berghagen.

I morgon är det sköna The Sounds-Maja Ivarssons tur att granskas och det ska onekligen bli intressant att höra vad de andra gjort av låtar som "Painted by numbers", "Midnight sun", "Night after night", "Seven days a week" - och Magnus Uggla-tolkade versionen "Skiter i Amerika".

2 saker jag hört den senaste veckan:

• Alicia Keys - "Girl on fire" (album): En ny stark och känslofull platta av souldrottningen från New York.

• Hästpojken - "Samma himlar" (låt): Fantastiskt fin förstasingeln från Hästpojkens kommande album.

2 saker jag sett den senaste veckan:

• "How I met your mother" - säsong 8 (tv-serie): En serie som successivt blir aningen sämre och sämre. Lär rimligtvis snart läggas ner.

• "Ted" (biofilm): Seth MacFarlanes "Ted" är bland de bästa amerikanska komedier som gjorts på ett bra tag.

/Peter Carlsson - redaktör för Allehanda Nöje

Mer läsning

Annons